Wat is er besloten?
Australië verbiedt als eerste land social media voor jongeren onder de 16 jaar. Social media-bedrijven krijgen een jaar de tijd om hun platform zodanig aan te passen dat de leeftijd van gebruikers gecontroleerd wordt. Vanwege de privacy moet dat zonder gebruik te maken van persoonlijke gegevens. Social media-bedrijven riskeren een boete tot 31 miljoen euro als zij geen degelijke aanpassingen doen. Gebruikers krijgen bij overtreding van de maatregel geen boete, de verantwoordelijkheid wordt geheel bij de platforms gelegd.
Wat zijn de voors en tegens?
Australië komt met deze maatregel vanwege de negatieve effecten van social media op jonge gebruikers, zoals een laag zelfbeeld, pesten en problematische schermtijd, ook al zijn wetenschappers verdeeld over deze effecten. Tegenstanders van de maatregel vinden dat er niet zonder meer aan te duiden is dat deze problemen door social media komen. Ook ervaren veel jongeren juist de positieve aspecten van social media, zoals contact met leeftijdsgenoten en het vinden van lotgenoten. Labor-senator en voorvechter van de wet Jenny McAllister brengt nog een andere drijfveer achter de wet naar voren: “We hebben geluisterd naar de wanhoopskreten van ouders met kinderen die lijden onder sociale media.” Met andere woorden: de wetenschap is dan wel verdeeld rondom dit onderwerp, maar ouders zien in de praktijk wat social media met hun kind kan doen. Dit aspect is meegenomen in de besluitvorming.
Gaat Nederland ook een verbod invoeren?
De Nederlandse politiek is vooralsnog niet van plan het voorbeeld van Australië te volgen, omdat zij ook de positieve kanten van social media erkennen. Er is echter ook in Nederland een groeiende groep ouders die deze positieve kanten niet vinden opwegen tegen de negatieve en het geven van een smartphone daarom zo lang mogelijk uitstellen.
Bron: NOS
Ga naar de bron
Reacties