Logo - home

myndr

Opvoeden in tijden vandigitale afleidingen

57% van de ouders weet niet goed hoe zij de regels rondom het smartphone gebruik met hun kind kunnen handhaven. 83% van de ouders heeft vragen over het mobiele telefoon gebruik van hun kind. Wij helpen je meer grip te krijgen op een (startende) digitale verslaving en hoe je om kunt gaan met digitale afleidingen.

Lees meer

Het probleem

Waarom is smartphone gebruik zo verslavend?

YouTube, online games en sociale media zitten vernuftig in elkaar. Het werkt in op het beloningsysteem. Iedere keer als je een duimpje of een hartje krijgt komt er een shotje dopamine vrij. Je hersenen vinden het lekker en dus pak je de telefoon weer op. En weer. En weer. Te veel Facebook, Instagram en andere sociale media kunnen zo leiden tot een digitale verslaving.

De bedrijven achter de veelal gratis apps en platforms hebben er belang bij dat je telkens terugkeert naar hun apps. Het geld wordt namelijk verdiend met de verkoop van advertenties aan andere bedrijven. De bedrijven betalen voor advertenties en de platforms als Facebook, Instagram en YouTube zorgen voor de bezoekers. Onthoud dus goed: je bent slechts een consument waar flink aan verdiend wordt. Zij hebben baat bij het creëren van een digitale verslaving.

Myndr

Wist je dat?

Bij 40% veroorzaakt overmatig smartphone gebruik wrijving binnen vriendschappen en binnen de familie en hun relatie

Regels telefoongebruik kind

Welke regels over het mobiele telefoongebruik spreek je af met je kind? Vanaf welke leeftijd krijgen zij een smartphone? En hoe ga je om met schermtijd? Stel de regels niet vóór je kind op, maar doe dat samen met je kind. Vertel dat je het niet doet om hem af te schermen van de online wereld, maar dat je hem juist wilt beschermen tegen bepaalde zaken die online gebeuren. Zorg voor een sfeer van openheid waarin je puber ook durft te vertellen wanneer er iets naars is gebeurd op internet.

Digitale verslaving

Wie denkt dat alleen tieners en millennials te maken hebben met een digitale verslaving heeft het mis. Er zijn ook heel wat ouders verslaafd aan hun telefoon. Uit onderzoek komt naar voren dat maar liefst 40% van de moeders en 32% van de vaders aan geeft dat ze te veel op hun smartphone zitten waar de kinderen bij zijn.

Wist je dat?

35% checkt, nadat ze iets op social media hebben gepost, continue of ze al likes binnen hebben.

Vervang schermtijd door wij-tijd

Naast het bespreekbaar houden van de ervaringen op het internet is het verstandig om duidelijke afspraken te maken rondom schermtijd met je kind. Zorg dat deze beeldscherm tijd afspraken visueel terug te vinden zijn in huis. Bijvoorbeeld op de koelkast of met kaartjes die je uitdeelt. En als je kind dan niet online is, zorg dat je als gezin echt aandacht hebt voor elkaar.

Tijd voor duidelijkheid

Je hebt duidelijk afspraken gemaakt en het onderwerp digitale verslaving bespreekbaar gemaakt. Tijd om de afspraken na te komen. Tijd voor duidelijkheid. Met myndr zorg je er in één handomdraai voor dat iedereen in huis zich aan de afspraken houdt. Je kinderen, je partner en… ja ook jij!

Tip: kijk kritisch en eerlijk naar je eigen gedrag. Hoe vaak zit jij op je smartphone te kijken? Jij bent het voorbeeld.

De oplossing

Een knop aan de muur

Myndr is de allersimpelste oplossing voor families die worstelen met digitale verleidingen. Een fysieke knop met vijf standen die jullie helpt in het dagelijks leven. Iedere stand heeft een ander doel.

Minder online, meer focus voor de taken die gedaan moeten worden en meer aandacht voor elkaar.

 • Stand 1

  Even niet online

  Alles uit behalve je telefoon

  Aan tafel
  Samen eten betekent ook de dag bespreken. Even aandacht voor elkaar, zonder gestoord te worden door prikkels van buiten.

  Bedtijd
  In de avond ontspan je, in de nacht slaap je, om de volgende dag er weer tegenaan te kunnen. Een telefoon in de slaapkamer is funest voor de rust. Zeker bij pubers.

  wel kunnen bellen en gebeld worden + Magister, geen ander internet

 • Stand 2

  Werken zonder afleiding

  Alleen toegang tot wat je nodig hebt

  Huiswerk
  Huiswerk en internet gaan lastig samen, het kan dan bijzonder afleidend werken. Met de knop op stand 2, kunnen je kinderen beter studeren en eerder klaar zijn.

  Thuiswerken
  Lekker thuis werken met rustige achtergrond muziek en verder geen afleiding.

  wel email, Spotify/Deezer, family friendly internet, telefoneren, geen andere internetproducten of diensten

 • Stand 3

  Ongestoord ontspannen

  Doen waar je zin in hebt, zonder afleiding

  Hoe lekker is het om je te verliezen in een film of game? Alleen, of samen met het gezin. Zet de knop op stand 3 en geniet, terwijl notificaties op afstand gehouden worden tot je de knop weer draait.

  wel Netflix, Videoland, YouTube, XBox en online gamen, geen notificaties

 • Stand 4

  Veilig en vrij

  In contact met vrienden

  Veel communicatie met vrienden of familie gaat tegenwoordig via Instagram, WhatsApp of Facebook. Zet de knop op 4 en app een eind weg zoals je gewend bent. Maar sites met inhoud voor volwassenen, malware, of phishing worden zoveel mogelijk geblokkeerd.

  wel bijna al het internet zoals je het gewend bent, geen sites voor volwassenen, phishing of malware

 • Stand 5

  Alles aan

  Internet zoals je het gewend bent

  We willen niet altijd beperkingen opgelegd krijgen.
  Zet myndr op stand 5 en iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft.

  wel internet zoals je het gewend bent, geen niks niet anders dan vroeger

Myndr

Bestel vandaag nog je myndr

Je wereld verbeteren met iets simpels als een knop?
’t Kan gewoon.

Bestellen

Bibliotheek

Lees, leer en inspireer

In onze bibliotheek verzamelen we tips over o.a. beter huiswerk maken, artikelen over minder gamen en hoe je meer offline quality time met elkaar doorbrengt.

 • 2 januari 2019

  Het smartphone contract

 • 12 december 2018

  Je kids op hun tablet of smartphone? Da’s best oké.

 • 24 september 2018

  Hoe ga jij om met schermtijd?

 • Checklist voor duidelijke smartphone afspraken

Tips, artikelen, onderzoeken

Schrijf je in voor onze myndr nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken tips over o.a. beter huiswerk maken, minder gamen en meer offline quality time doorbrengen met elkaar.

Bestel je myndr