Logo - home

2 januari 2019

Het smartphone contract

Lieve zoon/dochter,

Van harte gefeliciteerd! Je bent nu de trotse eigenaar van je eerste mobiele telefoon. We zien aan je dat je verstandig genoeg bent om met dit wonderlijke apparaat om te kunnen gaan en we verheugen ons er op om te zien hoe dit stukje technologie je wereld gaat vergroten.

Hieronder staan de regels en richtlijnen die horen bij het hebben van een mobiele telefoon. Het is een contract. Breek je één van de regels dan betekent dat het einde van het contract.

 1. Jij bent de baas technologie, niet andersom. Dit geldt trouwens niet alleen voor je smartphone, maar voor alle technologie.
 2. Creëeren in plaats van consumeren. Neem nooit andermans ideeën over zonder daar zelf over na te denken.
 3. Gebruik het dus om geweldige dingen mee te maken. Het klinkt misschien ouderwets, maar wat jij daar in je handen houdt heeft meer rekenkracht in zich dan de gehele Apollo 11 module waarmee we op de maan geland zijn.
 4. Beantwoord alle telefoontjes, appjes of berichten van je vader of moeder.
 5. Stuur geen berichten via je mobiele telefoon waarin dingen staan die je niet tegen die persoon in levende lijve zou zeggen.
 6. Gebruik dit mooie apparaat niet om te liegen, te bedreigen of te bedriegen. Wees een goed mens en een goede vriend.
 7. Gebruik je smartphone nooit om schadelijke foto’s of video’s van anderen te maken, te bekijken, of te delen. Wat op het internet staat, verdwijnt nooit. Zeg of post nooit iets wat je niet wilt delen met de rest van de wereld.
 8. Laat je je telefoon in de toilet vallen, rijdt er iemand overheen of is ie spontaan verdwenen, het is jouw verantwoordelijkheid om de telefoon te laten repareren of te vervangen. Bereid je hier alvast maar op voor…
 9. Kijk buiten de randen van je scherm. Zie de wereld om je heen. Staar uit het raam. Luister naar de vogels. Praat eens met een vreemde. Vraag je dingen af zonder het antwoord te googlen.
 10. Laat af en toe je telefoon thuis als je weggaat en voel je daar goed bij. Het is geen verlengstuk van jou. Leer te leven zonder je mobiel. Wees groter en sterker dan de FOMO.
 11. Wees aanwezig. Je hoeft niet telkens je berichten te checken bij iedere stoplicht of bij elk toiletbezoek. Geef in gezelschap de ander de aandacht die hij of zij verdient. Laat je smartphone je niet onbeschoft maken.
 12. Wees attent. Mocht de situatie er om vragen, hou je telefoon in je zak, zet het op stil. Laat zien dat je jezelf in de hand hebt tijdens etentjes, in de klas of in de bios.
 13. Onthoudt dat het echte leven mooier is dan elke foto, status update, tweet of video die je online zult vinden.

Als laatste: Je gaat dit lastig vinden. Ik ga dit lastig vinden. We zullen erover praten. En we zullen blijven leren. We zitten in hetzelfde team. De hierboven beschreven regels zijn van toepassing in het echte leven, niet alleen voor je smartphone. De wereld om ons heen verandert snel. Vertrouw altijd op je gevoel en op je hart. Veel plezier met je geweldige mobiele telefoon!

Met dank aan Janell Burley Hofmann, zij schreef een contract voor haar zoon Gregory, wat ter inspiratie is gebruikt.