Logo - home

myndr

Minderen met gamen,hoe pak je dat aan?

57% van de ouders weet niet goed hoe zij de afspraken rondom gamen met hun kind kunnen handhaven. 83% van de ouders heeft vragen over het gamegedrag van hun kind. Wij helpen je om meer grip te krijgen op deze digitale verslaving.

Lees meer

Het probleem

Van gamen naar gameverslaafd

Dat gamen verslavend kan zijn weten we. Maar wanneer slaat een onschuldig potje gamen om in een gameverslaving? Er zijn een aantal symptomen waaraan je kunt herkennen of iemand gameverslaafd is. Bij een gameverslaving is er sprake van een zeer sterke afhankelijkheid van de game en dwangmatig of zelfs obsessief gedrag om het te gaan spelen. Let goed op de reactie van je kind.

Wordt je puber geïrriteerd, boos of zelfs agressief wanneer je zegt dat hij moet stoppen met gamen? Of volgt een huilbui? Naast overdreven reageren zijn er nog andere symptomen om in de gaten te houden, zoals zich terugtrekken, afwezig zijn, een neerslachtige indruk maken. Deze symptomen kunnen duiden op een beginnende gameverslaving.

Tip

Ga niet de strijd, maar ga het gesprek aan. Doe dat eens aan de hand van deze video over gameverslaving.

Waarom is gamen verslavend?

Games hebben maar één doel en dat is je zo lang mogelijk laten spelen. Ze zitten heel slim in elkaar en werken in op het beloningsmechanisme. Bij online games als Fortnite komt daar nog een ander element bij: sociale groepsdruk. Je speelt met én tegen andere jongeren.

Waarom zijn veel jongeren verslaafd aan Fortnite?

Uit onderzoek blijkt dat 35% van de jongeren en 21% van de volwassenen spijbelt van school of werk om Fortnite te spelen. Wanneer dat gebeurt, kun je spreken over een gameverslaving. Wat Fortnite zo aantrekkelijk maakt? Allereerst is het spel gratis, en dus erg toegankelijk. Daarnaast geldt: hoe langer je speelt, hoe meer items je kan kopen in het spel, waarmee je je kunt onderscheiden van de rest.

Bedenk je goed, gratis bestaat niet. Je betaalt altijd een prijs. Het doel is om je zo lang mogelijk te laten spelen.

Hoe lang gamen is 'normaal'?

Op de vraag wat 'normaal' is, is geen eenduidig antwoord te geven. De meeste Nederlandse kinderen mogen per dag 1 tot 2 uur gamen van hun ouders. Naast het gamen zijn er natuurlijk meer zaken die aandacht vragen. Is het huiswerk af? Spreekt je puber voldoende offline af met vrienden? Zorg dat sociale contacten en het huiswerk niet lijden onder het gamen. Maak je afspraken over gametijd? Houd er dan rekening meer dat je kind sommige games niet ‘zomaar’ kan uitzetten of pauzeren. Het is dus goed aan te kondigen wanneer de tijd bijna om is. En houd je kind daar ook aan.

Of iemand gameverslaafd is hangt niet per se af van aantal uren dat gegamed wordt, maar van de mate van geestelijke afhankelijkheid. Dit kan al optreden bij een aantal uren gamen per dag.

Minder gamen, meer rust

Je hebt duidelijk afspraken gemaakt over het gamegedrag met je kids. Je hebt ze gewezen op de gevaren van gameverslaving. Je hebt schermtijd afgesproken. Ben je dan klaar? Nee, dan is het tijd om afspraken ook op te volgen. Zorg voor duidelijkheid. Met Myndr kun je in één handomdraai ervoor zorgen dat iedereen in huis zich aan de afspraken houdt.

De oplossing

Een knop aan de muur

Myndr is de allersimpelste oplossing voor families die worstelen met digitale verleidingen. Een fysieke knop met vijf standen die jullie helpt in het dagelijks leven.

 • Is het etenstijd? Dan gaat alles uit.
 • Tijd voor het huiswerk? Games en Whatsapp even uit.
 • Bedtijd? Niet meer stiekem gamen, maar alles op zwart.

Resultaat: meer aandacht voor elkaar, meer focus op studie of werk en beginnende digitale verslavingen worden in de kiem gesmoord. En dat alles met één draai aan de knop.

 • Stand 1

  Even niet online

  Alles uit behalve je telefoon

  Aan tafel
  Samen eten betekent ook de dag bespreken. Even aandacht voor elkaar, zonder gestoord te worden door prikkels van buiten.

  Bedtijd
  In de avond ontspan je, in de nacht slaap je, om de volgende dag er weer tegenaan te kunnen. Een telefoon in de slaapkamer is funest voor de rust. Zeker bij pubers.

  wel kunnen bellen en gebeld worden + Magister, geen ander internet

 • Stand 2

  Werken zonder afleiding

  Alleen toegang tot wat je nodig hebt

  Huiswerk
  Huiswerk en internet gaan lastig samen, het kan dan bijzonder afleidend werken. Met de knop op stand 2, kunnen je kinderen beter studeren en eerder klaar zijn.

  Thuiswerken
  Lekker thuis werken met rustige achtergrond muziek en verder geen afleiding.

  wel email, Spotify/Deezer, family friendly internet, telefoneren, geen andere internetproducten of diensten

 • Stand 3

  Ongestoord ontspannen

  Doen waar je zin in hebt, zonder afleiding

  Hoe lekker is het om je te verliezen in een film of game? Alleen, of samen met het gezin. Zet de knop op stand 3 en geniet, terwijl notificaties op afstand gehouden worden tot je de knop weer draait.

  wel Netflix, Videoland, YouTube, XBox en online gamen, geen notificaties

 • Stand 4

  Veilig en vrij

  In contact met vrienden

  Veel communicatie met vrienden of familie gaat tegenwoordig via Instagram, WhatsApp of Facebook. Zet de knop op 4 en app een eind weg zoals je gewend bent. Maar sites met inhoud voor volwassenen, malware, of phishing worden zoveel mogelijk geblokkeerd.

  wel bijna al het internet zoals je het gewend bent, geen sites voor volwassenen, phishing of malware

 • Stand 5

  Alles aan

  Internet zoals je het gewend bent

  We willen niet altijd beperkingen opgelegd krijgen.
  Zet myndr op stand 5 en iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft.

  wel internet zoals je het gewend bent, geen niks niet anders dan vroeger

Myndr

Bestel vandaag nog je myndr

Je wereld verbeteren met iets simpels als een knop?
’t Kan gewoon.

Bestellen

Bibliotheek

Lees, leer en inspireer

In onze bibliotheek verzamelen we tips over o.a. beter huiswerk maken, artikelen over minder gamen en hoe je meer offline quality time met elkaar doorbrengt.

 • 2 januari 2019

  Het smartphone contract

 • 12 december 2018

  Je kids op hun tablet of smartphone? Da’s best oké.

 • 24 september 2018

  Hoe ga jij om met schermtijd?

 • Checklist voor duidelijke smartphone afspraken

Tips, artikelen, onderzoeken

Schrijf je in voor onze myndr nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken tips over o.a. beter huiswerk maken, minder gamen en meer offline quality time doorbrengen met elkaar.

Bestel je myndr