Waarom een Offline-dag?

Myndr vindt dat de balans tussen online en offline soms een beetje zoek is. Internet vraagt namelijk óók aandacht op momenten dat dat eigenlijk helemaal niet fijn of handig is. Daarom hebben we de Offline-dag voor scholen bedacht en in het kader van de Week van de Mediawijsheid een werkboek ontwikkeld. Daarmee kan je op school een hele dag offline vooruit, natuurlijk naast de offline lessen die er die dag al gepland staan.

Zo’n Offline-dag doe je omdat je leerlingen (maar ook jij als leerkracht) dan kunnen ervaren dat een dagje zonder internet best uitdagend kan zijn, maar echt geen ramp is.

Als je andere dingen dan normaal uitprobeert mislukt er wel eens wat maar er valt vooral veel te ontdekken! Die ontdekkingen zijn belangrijker dan de zaken die misschien niet zo goed gingen. Daardoor wordt het juist fijn, zo’n “dagje uit”. Door dáár de focus op te leggen ervaren de leerlingen namelijk dat ze altijd een keus hebben, een keus in wat zij belangrijk vinden en aandacht willen geven.

Internet is een plek waar zó veel is wat je aandacht vraagt en waar alles zó snel gaat, dat het ontzettend moeilijk wordt om naar jezelf te luisteren en datgene te kiezen wat jij belangrijk vindt. Zeker als je jong bent en je je mening, normen en waarden nog aan het ontdekken en ontwikkelen bent! Daarom is offline-zijn zo belangrijk: zodat je de rust kunt nemen om zelf na te denken, je gedachten kunt ordenen en je ideeën met anderen kunt bespreken.

Om dat te onderstrepen hebben we de Offline-dag in het leven geroepen.

Mediamasters