Logo - home

myndr

Beter huiswerk maken,zonder afleiding

Huiswerk maken is moeilijk als je steeds wordt afgeleid. Nog even die leuke Snapchat van je vrienden checken, de groeps-Whatsapp van de klas die om je aandacht jengelt en dat leuke Youtube-filmpje dat toch écht belangrijker is dan die opgave voor wiskunde. Afleiding, hoe ga je daar nu mee om?

Lees meer

Het probleem

Hoe erg is die afleiding?

Iedereen grijpt wel eens naar zijn telefoon, vooral als de taak die voor je ligt nou niet bepaald de meest inspirerende is. Zoals huiswerk maken. Terwijl je bezig bent zie je vanuit je ooghoek een lampje knipperen. Je hart maakt een sprongetje en je móet gewoon even je telefoon checken.

Niet zo gek, want bewezen is dat er bij ieder knipperend lampje of pingeltje je hersenen je belonen met een shotje dopamine. Je voelt je even écht gelukkig. Fijn toch? Maar nu komt het. Na ieder berichtje duurt het gemiddeld zeven minuten voordat de concentratie weer helemaal terug is! Zo gaat het huiswerk maken wel erg lang duren.

Wist je dat?

60% van de tieners wordt afgeleid door social media tijdens het huiswerk maken.

Bron: Kennisnet

Focus is het sleutelwoord

Werken aan meer focus

Even je telefoon checken gaat niet alleen ten koste van de snelheid van het huiswerk maken, maar ook van de kwaliteit. Complexe vraagstukken of lange teksten lezen en begrijpen vergen veel aandacht.

Focus is daarbij het sleutelwoord. En dat moet getraind worden. Ga met je puber in gesprek over hoe concentratie werkt. Ook kun je je kind kennis laten maken met technieken voor meer focus, zoals werken met een timer of to-do lijstjes.

Myndr

Motiveren huiswerk maken

Je hebt uitgelegd hoe concentratie werkt, maar hoe ga je je puber motiveren huiswerk te maken zonder digitale afleiding? Alle afleiding weghalen is één ding, maar geef je kind ook handvatten hoe dan wél zijn huiswerk te maken. Laat bijvoorbeeld dit filmpje zien, waarin er tips worden gegeven om huiswerk op te knippen, er spelelementen aan toe te voegen of een beloning.

Tip: Geef je kind ook de ruimte om te falen. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

De oplossing

Dag informatie-overload,
hallo huiswerk maken

Bovenstaande tips zijn echter geen garantie voor succes: uiteindelijk doen pubers toch het liefste wat ze zelf willen. Het blijven pubers. De meest effectieve oplossing: prikkels wegnemen.

Met myndr doe je dat in een handomdraai. Een fysieke knop met vijf standen die jullie helpt in het dagelijks leven.

Met de knop in stand 2 kun je:

 • apps tijdelijk blokkeren
 • social media tijdelijk blokkeren
 • bepaalde websites tijdelijk blokkeren

Is het huiswerk gedaan? Prima, dan kan de knop weer om.

1
2
3
4
5
 • Stand 1

  Even niet online

  Alles uit behalve je telefoon

  Samen eten betekent ook de dag bespreken. Even aandacht voor elkaar, zonder gestoord te worden door prikkels van buiten.
  In de avond ontspan je, in de nacht slaap je, om de volgende dag er weer tegenaan te kunnen. Een telefoon in de slaapkamer is funest voor de rust. Zeker bij pubers.

  wel kunnen bellen en gebeld worden + Magister

  geen ander internet

 • Stand 2

  Werken zonder afleiding

  Alleen toegang tot wat je nodig hebt

  Huiswerk en internet gaan lastig samen, het kan dan bijzonder afleidend werken. Met de knop op stand 2, kunnen je kinderen beter studeren en eerder klaar zijn. Lekker thuis werken met rustige achtergrond muziek en verder geen afleiding.

  wel email, Spotify/Deezer, family friendly internet, telefoneren

  geen andere internetproducten of diensten

 • Stand 3

  Ongestoord ontspannen

  Doen waar je zin in hebt, zonder afleiding

  Hoe lekker is het om je te verliezen in een film of game? Alleen, of samen met het gezin. Zet de knop op stand 3 en geniet, terwijl notificaties op afstand gehouden worden tot je de knop weer draait.

  wel Netflix, Videoland, YouTube, XBox en online gamen

  geen notificaties

 • Stand 4

  Veilig en vrij

  In contact met vrienden

  Veel communicatie met vrienden of familie gaat tegenwoordig via Instagram, WhatsApp of Facebook. Zet de knop op 4 en app een eind weg zoals je gewend bent. Maar sites met inhoud voor volwassenen, malware, of phishing worden zoveel mogelijk geblokkeerd.

  wel bijna al het internet zoals je het gewend bent

  geen sites voor volwassenen, phishing of malware

 • Stand 5

  Alles aan

  Internet zoals je het gewend bent

  Zet myndr op stand 5 en iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft.

  wel internet zoals je het gewend bent

  geen niks niet anders dan vroeger

Bestel vandaag nog je myndr

Je focus op huiswerk verbeteren met iets simpels als een knop? ’t Kan gewoon.

Bestellen

Bibliotheek

Lees, leer en inspireer

In onze bibliotheek verzamelen we tips over o.a. beter huiswerk maken, artikelen over minder gamen en hoe je meer offline quality time met elkaar doorbrengt.

 • 2 januari 2019

  Het smartphone contract

 • 12 december 2018

  Je kids op hun tablet of smartphone? Da’s best oké.

 • 24 september 2018

  Hoe ga jij om met schermtijd?

 • Checklist voor duidelijke smartphone afspraken

Tips, artikelen, onderzoeken

Schrijf je in voor onze myndr nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken tips over o.a. beter huiswerk maken, minder gamen en meer offline quality time doorbrengen met elkaar.

Bestel je myndr