Logo - home

myndr

Verslaafd aan je smartphone?

78% kans dat je dit op een smartphone leest. En 99% kans dat je die mobiele telefoon te verslavend vindt. Voor jou. Of voor je kinderen. Logisch, ook. Maar wanneer is te veel online ook echt té veel?

Lees meer

Het probleem

Weggegooide tijd en gemiste kansen

Wist je volwassenen gemiddeld 2 uur per dag op onze smartphone zitten. Valt wel mee toch? Maar als je dat bij elkaar optelt betekent dit in een heel mensenleven ruim vijfenhalf jaar. Vijfenhalf jaar!

Dat is een lange tijd. Moet je bedenken wat je in die tijd had kunnen doen als je meer focus had. Je had een nieuwe taal kunnen leren, of een nieuwe sport, je had dat instrument écht onder de knie kunnen krijgen. Te veel online zijn kun je zien als weggegooide tijd en gemiste kansen in het offline leven.

Myndr

Wist je dat?

60 procent van de tieners wordt afgeleid door social media tijdens het huiswerk maken.

Bron: Kennisnet

Het probleem

Online tijd verlummelen

Wat doen we dan online? Het grootste gedeelte van de tijd zitten we op – je raadt het al – sociale media. De meeste tijd gaat op aan Facebook en Google. Volwassenen surfen wat af, waarbij ze maar enkele minuten op een site blijven. Consumeren en weer door. De jeugd is gemiddeld 3 tot 5 uur per dag online. Zij besteden deze tijd voornamelijk op Instagram, snapchat, YouTube en WhatsApp.

De sociale media tijdelijk blokkeren kan helpen, maar bedenk je dat de sociale druk om met leeftijdsgenootjes in contact te blijven groot is. En ook online games als Fortnite vechten om hun onverdeelde aandacht.

Fact: 73 procent van de ouders heeft regels opgesteld voor hun kinderen voor het spelen van Fortnite.

Verslaving smartphone

Te veel online zijn kan leiden tot een serieuze digitale verslaving. De gevolgen hiervan zijn niet mild. Slechter slapen, meer kans op angststoornissen en depressies en slechter presteren op school. Te veel Facebook, Instagram leidt ook tot problemen als fomo en escapisme.

Fomo (fear of missing out) is de constante angst om dingen te missen en maakt je onrustig en onzeker over je eigen leven. Bij escapisme wil je een vlucht zoeken in de online wereld die gaat concurreren met de realiteit. Denk aan de schijnbaar ideale levens van influencers, maar ook aan de droomwereld die wordt gecreëerd in online games.

Het probleem

Van gamen naar gameverslaafd

Een onschuldig spelletje spelen kan gemakkelijk omslaan in een gameverslaving. Online games spelen hier slim op in en hebben tot doel je zo lang mogelijk te laten spelen. Zo zien we een zorgelijke ontwikkeling bij de gratis online game Fortnite. Gemiddeld wordt dit verslavende spel 7 uur per week gespeeld met flinke uitschieters naar boven. Je zou kunnen zeggen dat veel kinderen in meer of mindere mate verslaafd zijn aan Fortnite.

Wat kun je doen? Het begint met eerlijk zijn. Naar jezelf en je gezin. Vermoed je dat jezelf of je kind aanleg heeft om mobiele telefoon verslaafd of gameverslaafd te worden? En vind je dat jullie als gezin te veel online zijn? Dan is het tijd voor actie! Niet morgen, maar nu.

Tip: spreek duidelijk schermtijd af met je kind zodat ze niet te lang en te veel online zijn. Maak de schermtijd zichtbaar doormiddel van een whiteboard of kaartjes zoals deze moeder dat doet.

De oplossing

Een knop aan de muur

Myndr is de allersimpelste oplossing voor families die worstelen met digitale verleidingen. Een fysieke knop met vijf standen die alle gezinsleden helpt in het dagelijks leven. Denk eens hoe heerlijk het zou zijn:

Meer focus voor de familie, meer tijd voor hobby’s, studie of werk. En dat alles in een handomdraai.

 • Stand 1

  Even niet online

  Alles uit behalve je telefoon

  Aan tafel
  Samen eten betekent ook de dag bespreken. Even aandacht voor elkaar, zonder gestoord te worden door prikkels van buiten.

  Bedtijd
  In de avond ontspan je, in de nacht slaap je, om de volgende dag er weer tegenaan te kunnen. Een telefoon in de slaapkamer is funest voor de rust. Zeker bij pubers.

  wel kunnen bellen en gebeld worden + Magister, geen ander internet

 • Stand 2

  Werken zonder afleiding

  Alleen toegang tot wat je nodig hebt

  Huiswerk
  Huiswerk en internet gaan lastig samen, het kan dan bijzonder afleidend werken. Met de knop op stand 2, kunnen je kinderen beter studeren en eerder klaar zijn.

  Thuiswerken
  Lekker thuis werken met rustige achtergrond muziek en verder geen afleiding.

  wel email, Spotify/Deezer, family friendly internet, telefoneren, geen andere internetproducten of diensten

 • Stand 3

  Ongestoord ontspannen

  Doen waar je zin in hebt, zonder afleiding

  Hoe lekker is het om je te verliezen in een film of game? Alleen, of samen met het gezin. Zet de knop op stand 3 en geniet, terwijl notificaties op afstand gehouden worden tot je de knop weer draait.

  wel Netflix, Videoland, YouTube, XBox en online gamen, geen notificaties

 • Stand 4

  Veilig en vrij

  In contact met vrienden

  Veel communicatie met vrienden of familie gaat tegenwoordig via Instagram, WhatsApp of Facebook. Zet de knop op 4 en app een eind weg zoals je gewend bent. Maar sites met inhoud voor volwassenen, malware, of phishing worden zoveel mogelijk geblokkeerd.

  wel bijna al het internet zoals je het gewend bent, geen sites voor volwassenen, phishing of malware

 • Stand 5

  Alles aan

  Internet zoals je het gewend bent

  We willen niet altijd beperkingen opgelegd krijgen.
  Zet myndr op stand 5 en iedereen kan doen waar hij of zij zin in heeft.

  wel internet zoals je het gewend bent, geen niks niet anders dan vroeger

Myndr

Bestel vandaag nog je myndr

Je wereld verbeteren met iets simpels als een knop?
’t Kan gewoon.

Bestellen

Een persoonlijke portier

Hoe werkt myndr?

Myndr bestaat uit twee onderdelen. De myndr-switch en de myndr-wifi. Door de myndr switch te draaien, geef je aan wat van internet bij jullie wel of juist niet welkom is. Zo maak je in een handomdraai je “deurbeleid” bekend zodat digitale producten en diensten zich beter kunnen gaan houden aan jouw voorkeuren.

De myndr wifi, een filter dat je met een kabeltje op de router aansluit, treedt vervolgens op als persoonlijk portier, en zorgt ervoor dat de zaken die op dat moment even niet welkom zijn, ook echt niet binnenkomen. Zo hebben alle apparaten die je op de myndr wifi aansluit alleen dát internet wat je zelf OK vindt.

Lees meer   +
 • Nieuw video van Fortnite

  Seizoen 8 is van start! Check de nieuwe...

  13:56
 • Frank de Graaff

  14:04
 • Facebook

  Richard heeft op je foto gereageerd.

  13:54
 • Mams

  Hoe laat ben je thuis? Eet je mee?

  14:04
 • Snapchat

  Sarah heeft een screenshot gemaakt

  13:51
 • 3 nieuwe berichten

  afgeleid@gmail.com en twee anderen...

  13:45
 • Suzanne @ Klas G1F

  Van wie kan ik Latijn overschrijven?

  14:04
 • Facebook

  Ellen heeft een foto op je tijdlijn geplaatst.

  13:54
 • Mark @ De derde helft

  Heeft iemand van jullie mijn portemonnee...

  14:04

Onze missie

Myndr strijdt voor meer balans

Wij zien een tendens om consumenten ("gebruikers"), verslaafd te maken aan apps en devices. Ook minderjarigen – terwijl hun hersenen zich nog ontwikkelen. Een gevaarlijke ontwikkeling.

Er is verder weinig ethisch besef bij Big Tech. En nauwelijks toereikend toezicht. Serieuze verandering moet bij de burger beginnen. Gelukkig zijn veel mensen wakker geworden. 94% van de Nederlanders maakt zich inmiddels zorgen om zijn privacy. En vorig jaar stopten 640.000 Nederlanders bijvoorbeeld met Facebook.

Wij zien de behoefte aan een tegenbeweging. Myndr gaat die beweging helpen vormgeven. Met kennis, kunde en netwerk-events. Onze knop is het middel, de myndr movement is het doel.

Waarom? Omdat iedereen een gezondere relatie met digitale technologie verdient. Omdat iedereen de baas moet kunnen blijven over zijn of haar aandacht. En zeker onze kinderen.

Lees meer   +

Bibliotheek

Lees, leer en inspireer

In onze bibliotheek verzamelen we tips over o.a. beter huiswerk maken, artikelen over minder gamen en hoe je meer offline quality time met elkaar doorbrengt.

Tips, artikelen, onderzoeken

Schrijf je in voor onze myndr nieuwsbrief en ontvang iedere twee weken tips over o.a. beter huiswerk maken, minder gamen en meer offline quality time doorbrengen met elkaar.

Bestel je myndr