Waarom doen we mee?

Internet is ontzettend handig. Maar uit allerlei onderzoeken blijkt dat we alles bij elkaar veel te veel tijd online doorbrengen en dat het belangrijk is dat we daar wat meer balans in brengen. Dat we dus wat vaker kiezen om iets anders te doen dan achter een scherm te kruipen. Dat is goed voor je ogen, je lijf, je hersenen en ook voor je sociale contacten.Multitasken

Maar waarom is internet nou zo belangrijk voor ons? Dat is niet alleen maar omdat het handig is. Dat is ook omdat we vaak het gevoel hebben dat het moet. Omdat je niets in de klassenapp wilt missen bijvoorbeeld, of omdat je vrienden online op je wachten om een game te gaan spelen. Maar de vraag die je moet leren stellen is of jíj het ook echt wilt, of dat je eigenlijk liever iets anders doet. Offline. En dat kun je alleen leren als je ook gewend bent om niet altijd online te zijn. Dan weet je namelijk dat je wat te kiezen hebt.

Weet jij wat er allemaal te vinden is op internet? Nou, heel simpel: alles. Maar is het nou handig om altijd bij ‘alles’ te kunnen? Dat altijd het hele internet ‘aan’ staat? Stel dat het in de keuken ook zo werkt. Als je water wilt koken, dat dan álles aangaat. De koelkast, de oven, de blender, de vaatwasser, het koffieapparaat, de waterkoker én de magnetron. In zo’n keuken wordt je toch kierewiet? Want waar moet je nou je aandacht op richten als er zoveel door elkaar heen gaat? En het is toch helemaal niet nodig dat altijd alles aanstaat? Kun je niet veel beter uitzetten wat je op dat moment niet nodig hebt? Dus als je water wil koken, dat je dan alleen de waterkoker aanzet en niet al die andere apparaten ook? Zo is het ook met internet: ook daar zou je eigenlijk alleen maar aan hoeven zetten wat je nodig hebt. Dat is een stuk rustiger! Je kunt je veel beter concentreren en doen wat je van plan was.

Myndr is een apparaatje voor in de klas (en voor thuis) die dat doet: van internet uit zetten wat je helemaal niet nodig hebt voor wat je van plan was. Best handig.