Investeer 20 minuten, oogst digitale rust! Wanneer komt het je uit?

Verslaafd aan je smartphone?

Tips & tools

Door myndr — 18 januari 2020

Leestijd: circa 2 minuten

Grote kans dat je dit op een smartphone leest. En dat je die mobiele telefoon te verslavend vindt. Voor jou. Of voor je kinderen. Logisch, want het is ook een handig hulpmiddel. Maar wanneer is te veel online ook echt té veel?

Smartphoneverslaving

Even wat cijfers om aan te geven hoe groot het probleem met telefoonverslaving is: uit onderzoek van Anderzorg onder millennials komen de volgende schokkende cijfers naar voren. 

  • 81% van de ondervraagden vindt dat ze te veel op hun telefoon zitten.
  • 88% geeft toe verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon.
  • 64% zegt niet zonder hun mobiel te kunnen.
  • 71% neemt de telefoon mee naar de wc.

En deze cijfers beperken zich niet alleen tot millennials. Maar als je het van jezelf weet, kun je er toch mee stoppen? 47% van plant regelmatig een moment in om te minderen. Maar dit mislukt. Keer op keer.

Weggegooide tijd en gemiste kansen

Wist je dat volwassenen gemiddeld 2 uur en een kwartier per dag op hun smartphone zitten. Dat komt neer op meer dan 820 uur per jaar. Moet je bedenken wat je in die tijd had kunnen doen als je meer focus had. Je had een nieuwe taal kunnen leren, of een nieuwe sport, je had dat instrument écht onder de knie kunnen krijgen. Te veel online zijn kun je zien als weggegooide tijd en gemiste kansen in het offline leven.

Wat zou jij willen doen met meer focus en tijd?

Online tijd verlummelen

Wat doen we dan online? Het grootste gedeelte van de tijd zitten we op – je raadt het al – sociale media. De meeste tijd gaat op aan Facebook en Google. Volwassenen surfen wat af, waarbij ze maar enkele minuten op een site blijven. Consumeren en weer door. De jeugd is gemiddeld 3 tot 5 uur per dag online. Zij besteden deze tijd voornamelijk op Instagram, snapchat, YouTube, TikTok en WhatsApp. De sociale media tijdelijk blokkeren helpt, maar bedenk je dat de sociale druk om met leeftijdsgenootjes in contact te blijven groot is. En ook online games als Fortnite vechten om hun onverdeelde aandacht.

Fact: 73 procent van de ouders heeft regels opgesteld voor hun kinderen voor het spelen van Fortnite.

Verslaving smartphone

Te veel online zijn kan leiden tot een serieuze digitale verslaving. De gevolgen hiervan zijn niet mild. Slechter slapen, meer kans op angststoornissen en depressies en slechter presteren op school of werk. Te veel Facebook, Instagram leidt ook tot problemen als fomo en escapisme. Fomo (fear of missing out) is de constante angst om dingen te missen en maakt je onrustig en onzeker over je eigen leven. Bij escapisme wil je een vlucht zoeken in de online wereld die gaat concurreren met de realiteit. Denk aan de schijnbaar ideale levens van influencers, maar ook aan de droomwereld die wordt gecreëerd in videogames.

Wat kun je doen?

Het begint met eerlijk zijn. Naar jezelf en je gezin. Vermoed je dat jij of je kind aanleg heeft om gameverslaafd te worden? En vind je dat jullie als gezin te veel online zijn? Dan is het tijd voor actie! Voorkom dat te veel online zijn zich ontwikkelt tot een serieuze gameverslaving. Want voorkomen is beter (en makkelijker) dan genezen.

Tip: Maak binnen je gezin duidelijke afspraken over de hoeveelheid schermtijd die iedereen te besteden heeft. En met iedereen bedoelen we ook écht iedereen. Maak de afspraken zichtbaar door ze op een prominente plek in huis te hangen, bijv. op de koelkast of een prikbord in de keuken of woonkamer.

Mogelijke oplossing: een knop aan de muur

De myndr switch is de allersimpelste oplossing voor iedereen die worstelt met digitale verleidingen. Een fysieke knop met vijf standen die alle gezinsleden helpt in het dagelijks leven. 

Denk eens hoe heerlijk het zou zijn:

  • Studeren zonder de afleiding van games. Dus sneller het huiswerk af – en zónder discussie. 
  • Avondeten zonder WhatsApp. En dus met meer aandacht voor elkaar. 
  • Samen film kijken zonder social media. Zodat je allemaal het plot wel kunt volgen.

Meer focus voor de familie, meer tijd voor hobby’s, studie of werk. En dat alles in een handomdraai. Start vandaag nog.

Door myndr van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5