Elke dag ziet iedereen reclame, vooral online.
Hoe werkt dit op school eigenlijk en wat moet je ermee?
Reclame is een vorm van communicatie om je over te halen producten of diensten aan te schaffen. Een goede reclame werkt als volgt: 1) het trekt je aandacht, 2) het maakt het voordeel voor jou duidelijk, 3) je krijgt daardoor het verlangen het product te kopen en 4) het einddoel: je koopt daadwerkelijk het product.
Een advertentie is een vorm van reclame. Het is een publicatie die aanzet tot een bepaalde actie (Koop nu! Probeer dit! 50% korting!). Kinderen komen allerlei reclame tegen als ze op internet werken in de klas. Denk maar aan de pop-ups en banners bij sommige nieuwssites, gratis oefenwebsites en op Youtube.
Zoekmachines maken gebruik van je surfgedrag en slaan je zoekfuncties en bezochte websites op. Hierdoor weten ze wat je interessant vindt en zorgen ze dat je advertenties te zien krijgt die hierbij passen. Dit gebeurt ook op school. Het surfgedrag van het kind wordt gevolgd en opgeslagen. Zo krijgen zij ook op school voor hen aantrekkelijke advertenties te zien.
Veel scholen maken gebruik van gratis oefensites, nieuwssites en YouTube. Hier wordt reclame als een vorm van ruilhandel ingezet. Dat gaat zo: je kan gratis gebruik maken van nieuws/oefeningen/entertainment en in ruil daarvoor krijgen je leerlingen reclame te zien. Dit is online een bekend verdienmodel.
Een website waar reclame op te zien is verdient dus geld aan jouw leerlingen terwijl zij aan het leren zijn. Het gevolg is dat de digitale leeromgeving van je leerlingen een commerciële ruimte wordt. Maar dat mag helemaal niet. 'Reclame op school is niet toegestaan.' (Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Eén van de redenen daarvoor is dat de onderwijsinhoud niet zomaar beïnvloed mag worden door bedrijven met commerciële belangen. Maar online lijken deze regels helemaal niet aan de orde. Terwijl je leerlingen wel op school zijn.
Reclame heeft ook invloed op het leerproces van je leerlingen. Het zorgt er namelijk voor dat leerlingen worden afgeleid onder het leren. Als je afgeleid raakt, kost het moeite en energie om weer terug naar je taak te gaan. Hoe vaker dat gebeurt, hoe meer het leerproces onderbroken wordt. Dit maakt dat leerlingen zich minder goed langdurig kunnen richten op hun taak.
Met een Myndr-switch in je klas, doe je enorm veel! Je begrijpt nu waarom we standaard advertenties filteren. Een stuk rustiger voor je leerlingen!
Waarom Myndr ervoor kiest reclame standaard te blokkeren. Hoe wij met privacy omgaanDe taakgerichtheid en effectiviteit is door Myndr zeker vergroot. Er ging veel tijd verloren aan allerlei andere dingen.
Lees de reviewWe maakten al gebruik van meekijksoftware, maar je kunt niet de hele tijd meekijken.
Lees de reviewJe kunt de leerlingen stap voor stap leren wat ze wel en niet kunnen doen online en je ondervangt dat ze iets gaan zoeken waarvan je eigenlijk niet wil dat ze het kunnen zien. Je moet ze daarin vóór zijn.
Lees de reviewJe kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!
* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.