Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

7 essentiële instellingen voor Windows laptops op school

Met deze instellingen wordt het digitaal weer een stuk rustiger in de klas
Technologie

Door Maarten Wolzak — 22 april 2024

Leestijd: ongeveer 3 minuten

Regelmatig komen er vragen bovendrijven van leerkrachten die merken dat leerlingen meer kunnen op de laptops dan nodig of wenselijk. Dat zij bijvoorbeeld incognito kunnen browsen zodat er geen geschiedenis wordt bijgehouden en de Myndr extensie niet werkt. Of waarom alles uit staat en zij toch nog een surf-spelletje kunnen spelen. Of waarom er berichtjes komen. Of …

Surfen

In Microsoft Intune kun je dit soort zaken redelijk eenvoudig regelen.

Maar alleen al van de Edge browser zijn er 954* verschillende instellingen. Niet voor iedereen betekent dat een gezellige middag nerden om dat allemaal uit te pluizen. Dus daarom hebben we de belangrijkste instellingen die van invloed zijn op de mate van afleiding in de klas, hieronder op een rij gezet:


1. Alleen inloggen met een school account

Als je het niet uitzet kan iedereen met een Microsoft account inloggen op de schoollaptops. Bijvoorbeeld een XBOX, Skype of MSN account. Voor school-laptops is dat niet zo handig: die accounts worden niet gehouden aan de schoolregels. Ook zal de Myndr Add-on nite zijn werk doen.

Voor de leerling-laptops is het dan ook van belang dat er alleen mag worden ingelogd met een school-account.


2. Openen van incognitoscherm niet toestaan

In een incgnitoscherm (of een inPrivatescherm in Edge) gelden andere regels dan normaal. Plugins werken niet, browsegeschiedenis en cookies worden niet bewaard. De gebruiker heeft meer vrijheden en is meer afgeschermd van de regels dan in een normaal scherm.

Over het algemeen zijn er weinig tot geen goede redenen te bedenken voor het gebruik van incognitoschermen op school. Daarom adviseren we om incognito browsen te blokkeren. We hebben een uitgebreide uitleg hoe je privé browsen kunt uitschakelen.


3. Niet zelf apps of extensies laten installeren

In de Microsoft Store, in de Edge Add-on Store en in de Chrome Web Store staan prachtige apps en extensies. Maar daarvan zijn er niet heel veel geschikt voor schoolwerk. Er worden zelfs regelmatig extensies uit de verschillende stores verwijderd die veel schade kunnen aanrichten. Daarnaast staan er heel veel games in de store die regelmatig als veel leuker worden ervaren dan de lessen 🤷‍♂️. Je kunt de mogelijkheid om zelf apps of extensies/add-ons te installeren daarom echt beter uitzetten. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer naar de suggesties van leerlingen kunt luisteren.


4. Edge Sidebar uitschakelen

De Edge browser heeft een prachtige Sidebar waarin je websites kunt zetten die je vaak wilt bezoeken. Een soort Bookmarks on Steroids! Zou handig kunnen zijn ware het niet dat de Myndr extensie geen invloed heeft op wat er in de Sidebar getoond wordt…
Alle websites zijn daar gewoon weer bereikbaar. Games, Youtube, Netflix, Snapchat, Discord. Het is allemaal gewoon weer bereikbaar voor de leerlingen. Onnodig om te zeggen dat je die Sidebar dus beter kunt uitschakelen. Toch?


5. Veilig zoeken op Youtube (restricted mode)

De Myndr-plugin zorgt ervoor dat zoekopdrachten bij Google, Duck Duck Go, Bing en Vinden.nl altijd via “Safe search” gaan. Maar op Youtube kan de plugin dat niet afdwingen. Je vindt er natuurlijk veel interessante educatieve video’s en ook veel gewone leuke video’s. Maar er staan ook best veel seksueel getinte video’s op. Als je niet wilt dat deze video’s door de leerlingen gevonden worden, dan kun je ook dat instellen. Houd er wel rekening mee dat deze instelling niet superbetrouwbaar is en soms meer wegfiltert dan je misschien zou willen.


6. Ingebouwde spelletjes uitschakelen

We hebben van meerdere leerkrachten de vraag gekregen hoe ze “dat dinospel” of “dat surfspel” uit kunnen zetten. Mensen, en dus ook kinderen, spelen nu eenmaal graag spelletjes en bij gebrek aan andere mogelijkheden kan zelfs het meest rudimentaire spelletje een welkome afleiding zijn. Ook de ingebouwde spelletjes uitschakelen kan in het beheercentrum.


7. Bureaubladmeldingen (notificaties) uitschakelen

Browsers zoals Edge en Chrome maken het mogelijk voor websites om kleine berichtjes direct naar het bureaublad van de gebruiker te sturen. Van die #%@*!! pop-ups die vertellen over hoe fantastisch veel succes Jort Kelder heeft met bitcoins. Of over hoe ontzettend nodig het is dat je NU deze nieuwe snack gaat proeven!!

Okay, voor sommige zaken kan het best handig zijn zoals … euh … tja … nou ja, misschien … euh. Hm, eigenlijk kan ik niks verzinnen waarbij zo’n melding daadwerkelijk handig zou zijn in de klas. Maar dat is alleen een gebrek van mijn eigen fantasie!

Hoe dan ook, je kunt het uitschakelen dat websites deze meldingen mogen weergeven.


And there you have it! Ons advies is om minimaal deze instellingen op de Windows laptop door te (laten) voeren. Het zal je veel gedoe besparen.

En als je het echt goed aan wilt pakken, dan neem je natuurlijk een abonnement op Myndr voor School zodat je op ieder moment zelf kunt bepalen bij welke websites de leerlingen wel en niet kunnen op internet.

*) Op 22-4-24 zijn er 954 aparte instellingen in de Edge categorie

Door Maarten van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5