Veel leerkrachten merken dat leerlingen dingen kunnen op een Chromebook die niet helemaal de bedoeling zijn.
Regelmatig krijgen we de vraag waarom de Myndr-plugin niet in een incognitoscherm werkt? Of waarom de plugin niet werkt tegen geïnstalleerde spelletjes? Of hoe de rekenmachine in de zoekbalk uitgezet kan worden? Of…
In de Google beheerdersconsole of Microsoft Intune kun je deze zaken makkelijk instellen.
Maar er zijn zo veel instellingen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Hieronder zetten we de 7 belangrijkste instellingen op een rij voor een prettig Chromebook-gebruik in de klas:
In beginsel kan iedereen met haar eigen, privé-Google-account inloggen op elke Chromebook. Voor school-Chromebooks is dat niet zo handig: de ingestelde schoolregels gelden niet als er met een privé-account wordt ingelogd. Ook zal de Myndr-plugin dan niet zijn werk doen.
Een van de eerste zaken die ingesteld moet worden voor de Chromebooks op school is dan ook dat er alleen mag worden ingelogd met een school-account.
[Edit] Overigens kan dit zo ingesteld worden dat het alleen geldt onder schooltijd!
In een incognitoscherm gelden andere regels dan normaal. Plugins werken niet, browsegeschiedenis en cookies worden niet bewaard. De gebruiker heeft meer vrijheden en is meer afgeschermd van de regels dan in een normaal scherm.
Over het algemeen zijn er weinig tot geen goede redenen te bedenken voor het gebruik van incognitoschermen op school. Daarom adviseren we om de mogelijkheid om een incognitoscherm te openen uit te zetten.
In de Google Play Store en in de Chrome Web Store staan prachtige apps en extensies. Maar daarvan zijn er niet heel veel geschikt voor schoolwerk. Je kunt deze mogelijkheid echt beter uitzetten. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet meer naar de suggesties van leerlingen kunt luisteren.
De Myndr-plugin zorgt ervoor dat zoekopdrachten bij Google, Duck Duck Go, Bing en Vinden.nl altijd via “Safe search” gaan. Maar op Youtube kan de plugin dat niet afdwingen. Je vindt er natuurlijk veel interessante educatieve video’s en ook veel gewone leuke video’s. Maar er staan ook best veel seksueel getinte video’s op. Als je niet wilt dat deze video’s door de leerlingen gevonden worden, dan kun je ook dat instellen. Houd er wel rekening mee dat deze instelling niet superbetrouwbaar is en soms meer wegfiltert dan je misschien zou willen.
We hebben van meerdere leerkrachten de vraag gekregen hoe ze “dat dinospel” uit kunnen zetten. Mensen, en dus ook kinderen, spelen nu eenmaal graag spelletjes en bij gebrek aan andere mogelijkheden kan zelfs het meest rudimentaire spelletje een welkome afleiding zijn. Ook het Dinospel uitschakelen doe je in de Beheerdersconsole.
Lekker dan: probeer je ze te leren rekenen, blijken je leerlingen te werken op een grote rekenmachine!
Als je een wiskundige vergelijking in het zoekveld typt, dan wordt de som getoond met een rekenmachine-icoon ernaast inclusief de oplossing van de som…
Gelukkig kun je deze calculator uitzetten door de zoeksuggesties in de Omnibox uit te schakelen. Enige nadeel is dat zoekopdrachten ook niet langer automatisch worden aangevuld. Een klein offer voor de rekenkundige ontwikkeling van je klas!
Chrome maakt het mogelijk voor websites om kleine berichtjes direct naar de gebruiker te sturen. Van die #%@*!! pop-ups die vertellen over hoe fantastisch veel success Jort Kelder heeft met bitcoins. Of over hoe ontzettend nodig het is dat je nu dit nieuwe spelletje moet spelen.
Toegegeven, voor sommige zaken kan het best handig zijn zoals … euh … tja … nou ja, misschien … oh nee. Hm, eigenlijk kan ik niks verzinnen waarbij zo’n melding handig zou zijn in de klas. Maar dat wil niet zeggen dat het niet handig kan zijn!
In ieder geval kun je het uitschakelen dat websites deze meldingen mogen weergeven.
Dat zijn ze. Zorg dat deze instellingen op de Chromebooks worden doorgevoerd en je hebt gegarandeerd minder gedoe én meer rust in je klas!
En als je echt door wilt pakken, dan wil je natuurlijk Myndr voor School zodat je makkelijk zelf kunt bepalen waar de leerlingen wel en niet bijkunnen op internet.
Reacties