In juni 2025 publiceerde de overheid een factsheet bij de Richtlijn gezond schermgebruik voor opvoeders. Dit is een verkorte en stelliger versie van De Richtlijn Gezond Schermgebruik 2025 dat gelijktijdig uitkwam. Deze richtlijn voor opvoeders is een uitgebreid en genuanceerd rapport waarin vier wetenschappers (drie doctors en een doctorandus) de complexiteit van de dagelijkse realiteit erkennen en opvoeders handreikingen geven voor digitale opvoeding.
Opvoeders vragen al langere tijd om een richtlijn, want ze missen massaal handvatten voor digitale opvoeding. Je weet gewoon niet goed hoe het moet. Het is te begrijpen dat de overheid met een wat kort door de bocht advies komt, omdat dit een heel helder handvat is. Maar voor wie ook wel aanvoelt dat het vaak zo simpel niet ligt en dat je met een paar stelregels uit de voeten kunt, is de uitgebreide versie een aanrader om te lezen. Het rapport erkent de diversiteit van persoonlijke situaties en geeft ook een helder beeld van wat we nu nog niet weten over wat nou echt het beste is.
De bedoeling van de richtlijn is informatie te geven over gezond schermgebruik en hoe opvoeders dit kunnen bereiken en vormgeven. Dit is uiteraard niet alleen een taak van ouders, want je kunt er als ouders bijvoorbeeld weinig aan doen dat social media zo verslavend is. Echt goed digitaal opvoeden is dan ook een gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Allereerst is het goed te beseffen dat schermgebruik niet hetzelfde is als schermtijd. Schermgebruik is veel breder: het gaat over wat kinderen op een scherm doen en kijken, met wie en waarom.
Gezond schermgebruik is:
Belangrijk bij het vormgeven van gezond schermgebruik:
Er is momenteel een levendige discussie over een leeftijdsgrens voor social media, dit is echter (nog) niet goed wetenschappelijk te onderbouwen. Alles bij elkaar genomen is het beste aan te houden: geen sociale media onder de 13 jaar. Over een leeftijdsgrens voor een smartphone geeft deze richtlijn geen advies.
Bron: Rijksoverheid
Ga naar de bron
Reacties