In het artikel Over ontplooiing en Bildung vanuit neuropsychologisch perspectief schrijft Jelle Jolles over het belang van kunst- en cultuureducatie om jongeren breed te vormen en tot maximale ontplooiing te komen. Prof. dr. Jelle Jolles is emeritus universiteitshoogleraar Neuropsychologie aan de VU Amsterdam en Universiteit Maastricht.
Het uitgangspunt van het artikel is dat als je kinderen breed wilt vormen, ze hun verbeelding moeten ontwikkelen. Dat kan door een breed aanbod van kunst en cultuur. ‘Het gaat hierbij om kennis omtrent het gedachtegoed van andere samenlevingen en andere tijden; kennis en inzichten uit het verleden en uit het heden.’ Het brein van jongeren is nog in ontwikkeling en juist dan is verbeelding onmisbaar. Bij het ontwikkelen geldt namelijk het principe een leerling staat op zijn eigen schouders. Dit betekent dat ‘eerder verworven vaardigheden (en de subjectieve beleving daarvan) bepalen hoe effectief hij of zij nieuwe vaardigheden opdoet en dus leert.’ Hoe breder het aanbod van scholen en ouders aan hun kinderen, hoe meer basis zij hebben om op te bouwen. Kunst en cultuur levert hier volgens Jolles een onmisbare bijdrage aan.
‘Aandacht voor en onderwijs op het gebied van kunst en cultuur is de basis van persoonlijke groei… Prikkels op het gebied van kunsten en cultuur, wetenschappen en denken zijn een steun om kinderen aan te zetten tot creatief denken en handelen. Het leert ze om over de eigen grenzen te gaan. Het stimuleert gevoel voor humor, nieuwsgierigheid en ondernemingszin en draagt bij aan de ontwikkeling en vorming van de eigen identiteit.’
Juist deze vaardigheden zijn van groot belang voor de 21e eeuwse vaardigheden als kritisch denken, creatief denken en sociale&culturele vaardigheden.
Bron: Jelle Jolles
Ga naar de bron
Reacties