Al jaren roept de dalende mentale gezondheid van jongeren om aandacht. Ook kinderen rapporteren steeds meer mentale klachten. Zij ervaren vooral stress, wat zelfs kan uitlopen in een burn-out. Dit kan al beginnen in groep 5.
Een van de oorzaken van deze stress is prestatiedruk. Kinderen ervaren vooral druk door school en de online wereld. Er zijn verschillende manieren waarop kinderen druk ervaren vanuit de digitale wereld:
- Hoge normen. Op social media zien kinderen infuencers die hun perfecte leven laten zien. Dit wordt als norm gepresenteerd. Het is echter een abnormale norm. Kinderen denken dat ze hieraan moeten voldoen. Dat is echter (praktisch) onhaalbaar.
- Vergelijken. Kinderen gaan zichzelf vergelijken met anderen op social media of YouTube. Omdat iedereen er op online foto’s op z’n gunstigst opstaat en meestal ook nog een filter gebruikt om een mooi plaatje te maken, steekt je spiegelbeeld in de badkamerspiegel altijd maar bleekjes af. Je bent dus nooit zo mooi als zij.
- Druk om te posten. Kinderen die actief zijn op social media ervaren druk om te posten. Vooral Snapchat oefent veel druk uit, omdat er een tijdslimiet is waarop je gereageerd moet hebben. Maar ook andere social media doen je geloven dat je regelmatig moet posten om niet buiten de boot te vallen.
- Verminderd concentratievermogen. Door de online wereld zijn we erg snel afgeleid. Dit zorgt ervoor dat we ons minder goed kunnen concentreren. En dat heeft weer invloed op leren. Als je je niet goed kan concentreren, wordt leren lastiger. Dit geeft druk, omdat kinderen voelen dat het ze niet -of minder goed- lukt, terwijl het wel van ze verwacht wordt.
De druk veroorzaakt onzekerheid. Een gevoel van tekortkomen: ik ben niet goed genoeg op school, ik ben niet zo knap en succesvol als anderen en ik moet blijven posten anders doe ik niet meer mee. De lat komt onredelijk hoog te liggen. Kinderen gaan zichzelf overbelasten om aan alles te voldoen. Dit kan leiden tot depressie, angst, perfectionisme, slaapstoornissen, eetstoornissen en fysieke klachten.
Bron: Voorlichting op Scholen
Ga naar de bron
Reacties