Er wordt wel gezegd dat we in deze tijd per dag evenveel prikkels binnenkrijgen als de oermens in een jaar. Ons brein is echter niet meegeëvolueerd en kan daarom de hoeveelheid prikkels niet meer aan. Dit zorgt ervoor dat ons brein stagneert en ons IQ en onze focus afneemt. Dit leidt tot veel stress, wat kan uitmonden in een burn-out.
Omdat we niet meer toekomen aan grondige prikkelverwerking is ons brein overbelast en komen we steeds meer alleen aan lichte taken toe. Echte focus en diepgang blijven uit en dat zorgt ervoor dat we geen vervulling meer vinden in ons werk. Minder energie, minder bevlogenheid en uitgeblust raken liggen op de loer. Niet alleen op onze laptop lopen we achter de prikkelfeiten aan, maar onze smartphones zetten dit patroon de hele dag door. Daar komt bij dat de stresshormomen die we hierbij aanmaken ons lichaam niet kunnen verlaten, zoals in de oertijd gebeurde. Bij gevaar vluchtte men, totdat men weer veilig was. Onze hedendaagse stress is echter niet te ontvluchten en blijft daardoor hangen in ons lichaam. We lossen dit vaak op door op onze telefoon afleiding te zoeken, wat het effect alleen maar versterkt. Volgens breinexpert Elke Geraerts heeft dit een vernietigende impact en is het niet gek dat we momenteel in een burn-out-epidemie leven.
Volgens Geraerts zouden bedrijven en ook scholen daarom een heel duidelijk scherm-beleid moeten hebben. ‘Kijk naar scholen. Ze bieden allerlei digitale middelen aan: laptops, app’s, digiborden… Dat doen ze om de aandacht erbij te houden van kinderen, maar ze bewerkstelligen het tegendeel: de aandacht verslapt juist door veel te veel prikkels. Of de politiek landelijk breinbeleid zou moeten maken? Als we op de politiek moeten wachten, zijn we te laat. Organisaties moeten zelf brein-etiquettes gaan ontwikkelen. Het brein prioriteit geven. Het klinkt misschien paradoxaal, maar we moeten ons brein meer rust geven om het juist te ontwikkelen.’
Bron: Boom Management
Ga naar de bron
Reacties