‘Ja! Echt waar! Mijn vader zei het zelf, dus!’
Misschien had jij vroeger ook zo’n vader. Wat hij zei was hoe dan ook waar. Want als je váder het zei, was het gewoon zo. En dat hij ook wel eens ongelijk had of misschien zélfs een keertje loog…ondenkbaar.
Voor veel kinderen is alles wat op internet staat gewoonweg waar. Het stáát er toch? (Hij zegt het zelluf!). Maar helaas zijn niet alle websites even betrouwbaar. En is het belangrijk dat kinderen leren kritisch te worden als ze op Vadertje Internet informatie zoeken. Niet alles wat hij zegt is waar.
Zo zoek je dat
Informatievaardigheden is niet voor niets één van de competenties van digitale geletterdheid. Er is zo ontzettend veel informatie beschikbaar, dat je daar niet zonder meer je weg in vindt. Controleren, meerdere bronnen raadplegen en de betrouwbaarheid van de bron leren beoordelen zijn een paar tools om goede informatie te vinden. Want zo vanzelfsprekend is dat nog niet.
Tot op de bodem!
We geven hieronder 20 feitjes over internet. Aan je leerlingen de taak uit te zoeken of het waar is of niet waar.
Stap 1: Begin met een kringgesprek over het onderwerp. Wie denkt dat het waar is? En waarom? Zo activeren ze voorkennis én leren ze argumenten verwoorden.
Stap 2: Laat je leerlingen zoeken op internet. Hoe zoeken ze naar informatie? Hoe komen ze op een antwoord? Wanneer vertrouwen ze het wel of niet?
Hier zijn ze: 20 feitjes over internet. Waar of niet waar?
lees verder onder deze leestips
vervolg van het blog
En hier zijn de antwoorden!
Bij elk antwoord staat een voorbeeld van een bron, maar er zijn natuurlijk meerdere bronnen te vinden.
Je kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!
* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.
Reacties