Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

Hoe kan een internetfilter helpen om je gezin te beschermen?

Tips

Door myndr

Het internet kan mooi en nuttig zijn. Helaas heeft het internet ook een duistere kant, vooral voor kinderen, zoals de directe toegang tot gewelddadige content, porno, malware en oplichters. De aanraking met de nare kant van internet kan traumatisch zijn. Een mogelijke oplossing is het installeren van een internetfilter.

Het begint met opvoeden

Een filter voor het internet is een technische oplossing die veel kan bijdragen aan de veiligheid van je kind op het web, maar het belangrijkste middel blijft de ouder. Begeleid je kinderen van jongs af aan en bereidt ze voor op hun digitale leven. Zowel de goede en de minder goede kanten. Je kunt het vergelijken met seks, drugs en drank. Het verschil is alleen dat kinderen op een veel jongere leeftijd al in aanraking komen met het internet en mobiele apparaten.

Door interesse te tonen in het digitale gedrag van je kinderen ben je goed op de hoogte van hun internetgebruik en kun je eerder ingrijpen wanneer het mis lijkt te gaan of ze geconfronteerd worden met zaken waar ze nog lang niet aan toe zijn. Daarbij kun je ook opletten dat ze niet te veel achter het scherm zitten.

Kinderen van ouders die veel op hun mobiel zitten kunnen later moeite met sociale vaardigheden krijgen.

Kinderen kijken daarbij het gedrag af van de ouders. Hoe meer je als ouder op je mobiel of internet zit, hoe meer je kind dat ook zal willen. Er zijn tekenen dat baby’s van ouders die veelvuldig met hun mobiel bezig zijn, later minder goed zijn in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen en moeite hebben met sociale vaardigheden.

De beste intenties zijn soms niet genoeg

De gesprekken met je kinderen en jouw voorbeeldgedrag zijn heel belangrijk. Maar zelfs als je je kinderen perfect hebt voorbereid, zullen ze vroeg of laat geconfronteerd worden met vreselijke dingen op internet. Per ongeluk, of doordat ze zelf wel denken het aan te kunnen.

Niet iedereen is even goed bestand tegen die verleiding

Daarnaast kunnen de goede en leuke dingen van internet een verslavende werking hebben. Social media, online games en online video zijn prima, mits met mate. De makers zijn er op uit om gebruikers zo lang mogelijk op hun platform te houden, door ze te verleiden tot zo veel mogelijk consumptie. En niet iedereen is even goed bestand tegen die verleiding.

Hoe kun je kinderen en jezelf beschermen?

De stekker er dan maar helemaal uittrekken? In onze ervaring werkt verbieden of totaal blokkeren averechts. Dat wil niet zeggen dat je geen hogere drempel kunt aanbrengen. Door een internetfilter te installeren kun je voorkomen dat er toegang is tot zaken waarvan je zeker weet dat je geen behoefte hebt, bv malware en virussen.

In onze ervaring werkt verbieden of totaal blokkeren averechts

De meeste filters voor internet vragen helaas behoorlijk wat technische kennis en zijn niet gemakkelijk dynamisch of flexibel aan te passen. Daarom hebben wij voor een eenvoudige filter oplossing gekozen, die ook door mensen zonder affiniteit met IT probleemloos te gebruiken is. Het werkt in de vorm van een knop aan de muur, waarmee je gemakkelijk het internet kan filteren.

Parental control of internetfilter?

Is een filter hetzelfde als parental control? Wij zien een essentieel verschil. Bij parental control werkt het systeem top-down. Dat wil zeggen: jij bepaalt en controleert en het kind heeft daar niks over te zeggen. Dat kan een keuze zijn, maar wij hebben er bewust voor gekozen om een democratisch, toegankelijk en zichtbaar internetfilter te maken. 

Daardoor zullen je gezinsleden de nieuwe situatie sneller accepteren en zich onderdeel van de oplossing voelen. In de praktijk blijkt dat daardoor eventuele conflicten makkelijker bespreekbaar zijn en het onderwerp uit de taboesfeer wordt getrokken.

Hoeveel, wat en wanneer wil je precies filteren?

Myndr is zeker niet de enige die een internetfilter aanbiedt. Maar we zijn wel de enige met een fysieke knop, waarmee je eenvoudig het internet kan filteren. Een bijkomend voordeel van de knop is dat je in een handomdraai een ander aangepast filter kunt toepassen.

Soms wil je je kunnen concentreren, bijvoorbeeld op je (huis)werk. Dan is het goed om alle social media notificaties en online video kanalen uit te zetten. Daarna klaar? Dan kun je weer gewoon toegang krijgen. Dat gebruiksgemak van makkelijk aanpassen van het webfilter is uniek. Geen gedoe met moeilijke instellingen in apps. Hier kun je meer lezen over hoe het precies werkt.

Met myndr kun je het internet filteren in een handomdraai

Begin op tijd met filteren

Sinds eind jaren 90 zijn de eerste generaties geboren die zijn opgegroeid met het internet. De gevolgen daarvan beginnen nu pas een beetje inzichtelijk te worden. En hoewel het digitale leven ons ook veel gebracht heeft, zijn er duidelijk waarschuwingssignalen: meer depressie, overgewicht, bijziendheid, slapeloosheid, slechte schoolprestaties, etc. Wacht niet tot het te laat is, maar kom nu in actie.

Eén van dingen die je kunt doen om je gezin te beschermen is een goed werkend en gemakkelijk internetfilter aan te schaffen. En da’s natuurlijk een mooi voorbeeld van “wij van wc-eend”, maar gezien de vele positieve reacties die we van onze klanten hebben gekregen, zeker geen overbodige luxe.

Door myndr van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf
x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie