Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Als leerkracht kun je ervan uitgaan dat er niks anders gebeurt

Vorig jaar zijn we begonnen met Myndr. We merkten namelijk dat leerlingen online vaak heel andere dingen aan het doen waren. Dat gebeurde soms per ongeluk, bijvoorbeeld bij kinderen in groep 3 die net een Chromebook hadden. Die klikten maar door op advertenties tot ze bij gewelddadige spelletjes uitkwamen. Maar vooral in de bovenbouwgroepen werden er bewust spelletjes opgezocht. We merkten dat ze daardoor minder aan het werk waren op Snappet, of de focus niet hadden omdat ze heel snel terug wilden naar die spelletjes.

Een oplossing voor al die afleiding

Op een gegeven moment zaten we als leerkrachten achterin de klas om alle schermpjes van de leerlingen te kunnen zien. Dat werkt natuurlijk niet en daarom gingen we op zoek naar een oplossing. We hebben nog gekeken naar van die software waarmee je op je computerscherm alle schermpjes van de kinderen ziet. Maar dat vonden we geen oplossing. Je weet dan wel wat ze doen, maar ze kunnen alsnog overal bij. Toen we over Myndr lazen waren we eigenlijk gelijk enthousiast. Inmiddels hebben alle klassen een knop.

Wat we merken met Myndr is dat de leerlingen als ze op Snappet moeten werken, ook echt op Snappet werken.

Als leerkracht kun je ervan uitgaan dat er niks anders gebeurt, ook al ben je even de klas uit of geef je instructie aan een kleiner groepje. Je hoeft niet meer constant rond te lopen om te kijken: wat zijn ze aan het doen? Wat gebeurt er op die schermen? Dat is gewoon een hele geruststelling.

Blokkeren of niet?

Toen we overwogen om met Myndr te gaan werken hebben we het ook gehad over of je internet wel moet blokkeren, of niet. Want thuis en op hun telefoons kunnen de kinderen ook overal bij. 

We hebben toen een ouderavond over social media georganiseerd, waar we ook een gastspreker uitgenodigd hadden. Die vertelde over de ontwikkelingsfase van kinderen en dat kinderen daardoor nog helemaal niet in staat zijn de beslissingen te nemen die online van ze gevraagd worden. Wij denken vaak dat dat zo is, maar ze hebben er de leeftijd helemaal nog niet voor. Dat betekent dat ze er hulp bij nodig hebben. Net als bij leren rekenen en schrijven.

Van ouders kregen we ook opmerkingen dat hun kinderen op school dingen zagen die ze helemaal niet oké vonden.

Dat maakte dat we echt kozen om eerst maar eens internet af te gaan schermen. Dan kun je van daaruit altijd weer meer toegang geven als je dat wil. 

Mediawijsheid

We zijn als school digitaal heel ver. Vanaf groep 3 heeft elke leerling een eigen Chromebook en bij de kleuters zijn er iPads aanwezig in de klas. Dat betekent voor ons dat we ook veel aandacht besteden aan hoe je goed met internet omgaat.  

De Myndr-knop is dan een fijne extra ondersteuning. We leggen dan bijvoorbeeld uit: ‘je kunt hier nu niet bij, want dit leidt jou alleen maar af.’ Als je het er met kinderen over hebt, dan snappen ze dat ook wel. Toen ik vorig jaar in groep 8 lesgaf, gebruikte ik hier ook het Myndr-dashboard weleens voor. Als ik dan zag dat ze allerlei sites probeerden te openen, had ik het daarover met ze en dat leidde vaak tot mooie gesprekken.

Alle reviews
Kim Arling Leerkracht groep 3/4 en 4/5 en ict’er op de Basisschool Het Anker in Emmen.

Probeer Myndr kosteloos uit

Je kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!

Aanmelden proefperiode
  • Meteen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf *

* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.