Als ict’er ben je ongetwijfeld bekend met blacklisten en whitelisten. Simpel gezegd: je houdt een ‘zwarte lijst’ bij van websites. De websites op deze lijst worden altijd geblokkeerd voor leerlingen. Bij veel scholen staan hier websites op die bijvoorbeeld 18+ inhoud bevatten, of games en social media. Een whitelist is precies het tegenovergestelde: alle websites op deze lijst mogen altijd worden bezocht door leerlingen. Hier staan bijvoorbeeld de lesmethodes of online platforms op. Dat klinkt heel handig en dat is het ook, maar je kunt veel tijd kwijt zijn aan het bijhouden van de blacklist. Want voordat je goed en wel alle gamesites die je al kende hebt ingevoerd, hebben je leerlingen alweer een nieuwe ontdekt.
Blacklist en whitelist bij Myndr: is dat anders?
Bij Myndr werken blacklists en whitelists iets anders. Wij hebben namelijk het hele internet in categorieën verdeeld en deze ondergebracht onder 5 standen. Je kunt daarmee telkens opnieuw instellen welke categorieën je op dat moment toegankelijk wilt maken voor leerlingen. Zo kun je kiezen om al de gamessites uit te zetten. Of alle social media. Ons systeem houdt bij welke sites daaronder vallen, dus je hoeft niets meer handmatig in te voeren.
Wat is blacklisten bij Myndr dan?
Een blacklist bij Myndr betekent dat je een uitzondering op een stand maakt. Tijdens vrij werken wil je bijvoorbeeld toestaan dat je leerlingen muziek luisteren, maar niet via Spotify, omdat ze dan afgeleid worden door elkaars playlists te delen. Je zet de categorie ‘streaming audio’ dan aan, maar je zet Spotify op de blacklist.
Een whitelist werkt precies andersom: in het voorbeeld wil je dan juist alle muziekapps uitzetten, behalve Spotify, omdat je leerlingen daar makkelijk hun favoriete playlist aan kunnen zetten en geen tijd kwijt zijn aan zoeken van leuke muziek. Je zet de categorie ‘streaming audio’ dan uit, maar je zet Spotify op de whitelist.
Bron: myndr
Reacties