Investeer 20 minuten, oogst digitale rust! Wanneer komt het je uit?

Boek: Generatie Angststoornis

Sinds 2010 is het aantal mentale ziektes bij kinderen en jongeren exponentieel gestegen. Gerenommeerd psycholoog Jonathan Haidt verbindt deze ontwikkeling met de opkomst van sociale media zoals Facebook, Instagram en TikTok.

In Generatie Angststoornis / The Anxious Generation ontwaart hij een vreemde paradox: waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn. De cijfers van depressie, angst, zelfbeschadiging en zelfmoord stegen sinds begin 2010 scherp en waren bij de meeste metingen meer dan verdubbeld.

Haidt laat zien hoe de ‘op spelen gebaseerde kindertijd’ in de jaren tachtig begon af te nemen, en hoe deze uiteindelijk werd weggevaagd door de komst van de ‘telefoongebaseerde kindertijd’ begin jaren 2010. Hij brengt in kaart hoe de ‘grote herbedrading van de kindertijd’ de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen heeft verstoord, van slaapgebrek tot aandachtsfragmentatie, verslaving, eenzaamheid, sociale besmetting, sociale vergelijking en perfectionisme. Hij legt uit waarom sociale media meisjes meer schade toebrengen dan jongens en waarom jongens zich uit de echte wereld hebben teruggetrokken in de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en hun samenlevingen. Het belangrijkste is dat Haidt een duidelijke oproep tot actie doet.

(tekst van websites uitgeverijen Penguin (ENG)/Ten Have (NL))

De verschijning van dit boek heeft discussie opgeroepen. Ouders herkennen veel van wat Haidt beschrijft, maar wetenschappers vinden hem te kort door de bocht. Bovendien vinden zij dat er eerst meer wetenschappelijk bewijs moet zijn voor zijn beweringen. Bureau Jeugd en Media laat zien dat er in deze complexe kwestie misschien wel meerdere waarheden zijn.

Bron: Uitgeverij Ten Have

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Myndr is de meest flexibele internetfilter voor in de klas. Als leerkracht bepaal jij waar de leerlingen online bij kunnen.

Vrijblijvende proefperiode