Uit het meest recente PISA-onderzoek bleek dat het leesniveau van jongeren alweer is gedaald. De media speculeert druk over de oorzaken hiervan, maar er is nog geen onderzoek gedaan dat uitsluitsel geeft.
Duidelijk is inmiddels wel dat er in het onderwijs steeds meer armere teksten worden aangeboden en dat jongeren zelf ook kiezen voor minder ingewikkelde teksten. Dit zorgt ervoor dat jongeren minder leren ‘diep te lezen.’
Daarnaast wordt veel gezegd dat de digitalisering een negatieve invloed heeft op leesvaardigheid, o.a. doordat er digitaal doorgaans oppervlakkiger en met minder aandacht gelezen wordt. Hoogleraar Leren en Technologie aan de Radboud Universiteit Eliane Segers onderzoekt momenteel of digitaal lezen echt invloed heeft op de aandachtsspanne. Ook hierover is op dit moment dus nog geen eenduidig antwoord.
Het enige echte negatieve aspect komt volgens Segers van de continue afleiding die alle andere software, zoals bijvoorbeeld Whatsapp, op digitale devices brengen. Ze is daarom wél voorstander van het smartphoneverbod op scholen. “Als kinderen hun mobiel mee mogen naar school zeg je in feite: neem al je legospulletjes maar mee.” Volgens Segers betekent dit niet dat alle digitale middelen de klas uit moeten, maar moeten kinderen juist leren navigeren op het internet en gaat het erom dat je op school de juiste context creëert.
Bron: Nemo Kennislink
Reacties