Nepnieuws komt steeds vaker voor en is steeds moeilijker te herkennen. Verschillende onderzoekers (zoals Jon Roozenbeek van King’s College Londen en de Universiteit van Cambridge en Philipp Schmid van de Radboud Universiteit) werken daarom aan een model waarmee nepnieuws eerder te ontmaskeren is. Ze keken naar de structuur van een groot aantal nepnieuwsberichten en brachten de overeenkomsten in beeld. Het algoritme dat daarmee ontwikkeld is, kan op deze manier herkennen of een bericht mogelijk nep is.
Dit zijn enkele dingen die erop wijzen dat je mogelijk met nepnieuws te maken hebt:
‘Makers van nepnieuws wijzen opvallend vaak een zondebok aan, een groep die systematisch – en vaak ten onrechte – in een slecht daglicht wordt gezet.
Nepnieuwsberichten roepen vaak emoties op, met angst als favoriet, waardoor ze al snel viraal gaan.
De makers schuwen polarisatie, dat werkt met name goed op sociale media, waar toch al weinig ruimte is voor nuance.
Ook komt ‘impersonatie’ vaak voor, waarbij makers een onbekend persoon presenteren als deskundige. Een man in een witte jas vertelt dan bijvoorbeeld dat vaccins niet werken.
Een andere veelgebruikte techniek is de samenzweringstheorie, waarbij instellingen worden beschuldigd van het uitvoeren van een geheime agenda. Dit soort complottheorieën zijn vaak te herkennen aan een gebrek aan bewijs.
En de laatste, makkelijkst te herkennen techniek is trollen. Hierbij gaat het om teksten die expres reacties willen uitlokken op social media, afkomstig van anonieme accounts, die meestal nog maar kort bestaan en geen volgers hebben. Dit kan gaan om een bericht of een reactie op een bericht waaronder een discussie ontstaat.’
Bron: NEMO Kennislink
Reacties