Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Moet de minimumleeftijd voor social media naar 18?

Psycholoog Thijs Launspach pleit ervoor de minimumleeftijd voor social media te verhogen naar 18 jaar. “We leven in een land waar je 18 moet zijn om bier te kunnen kopen, waar je je moet legitimeren om sigaretten te halen en waar je geen telefoonabonnement mag afsluiten zonder toestemming van je ouders. Maar het is geen probleem dat je als 14-jarige zeven uur per dag op TikTok zit – waar je de meest extreme content ziet.” 

Launspach vertelt op NPO radio1 over zijn boek Asociale Media. “De ijzeren internetregel geldt ook op social media: als je niet betaalt voor iets op internet, dan ben jij waarschijnlijk het product. Je betaalt met data en aandacht. Het is een soort spel, met aandacht als inzet. Je denkt misschien dat je de belangrijkste speler in het spel bent, maar dat is niet zo want je bent helemaal niet de eindgebruiker. Het spel is dit: jou zo lang mogelijk aanhaken bij content. Dat is de manier waarop het platform advertentieruimte kan verkopen. Het zijn dus eigenlijk reclamemachines.” 

“Daarom pleit ik voor een minimumleeftijd van 18 jaar op accounts op een social media platform. Nu hebben de platforms die zelf op 13 jaar gezet, terwijl je je kunt afvragen of het wel goed is voor opgroeiende breinen om aan dit soort dynamiek blootgesteld te worden. We weten inmiddels dat social media behoorlijke consequenties kan hebben voor de mentale gezondheid van jongeren. We weten dat het eetstoornissen, depressies en angst kan aanwakkeren, dus daar moeten we fermer op zijn. Onderzoeker Jonathan Haidt zegt het mooi: Opgroeien zonder social media is al ingewikkeld genoeg in deze wereld.

Wat moet er dan veranderen? “De ideale oplossing zou zijn om helemaal niet meer op die platforms te zitten. Qua mentale gezondheid is dat het beste.” Social media maken namelijk misbruik van onze meest fundamentele behoeften als mens. Zoals de behoefte tot verbinding, bij een groep horen.

Launspach noemt een aantal dingen waarin de overheid zou kunnen (en moeten) voorzien, zoals regelgeving om ons te beschermen en het niet meer subsidiëren of blijven promoten van dit soort Big-Tech-bedrijven. Zelf kun je ook een aantal dingen doen, Launspach noemt in het boek 10 tips. Eén daarvan is: zorg dat je social media zo min mogelijk op je telefoon doet, want daar zitten een aantal extra verslavende elementen aan vast en je smartphone is nooit meer dan een meter van je vandaan. 

Bron: Radio 1

Ga naar de bron

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Myndr is de meest flexibele internetfilter voor in de klas. Als leerkracht bepaal jij waar de leerlingen online bij kunnen.

Vrijblijvende proefperiode