Weten wat jullie leerlingen op school doen met internet? Gebruik Myndr via Basispoort!

Ons brein is gehackt

Het lijkt alsof we vrij zijn online. Alsof alle informatie die we zoeken bereikbaar is en we kunnen doen wat we willen. Maar dat is niet het complete plaatje. De online wereld wordt grotendeels gestuurd door de grote techbedrijven als Meta, Google en Microsoft. Het lijkt alsof wij (meestal) een gratis product afnemen. Maar in werkelijkheid zijn wij het product. Door onze aandacht zo lang mogelijk gevangen te houden, verdienen deze bedrijven veel geld. Want hoe langer wij op hun platform zitten, hoe aantrekkelijker dit platform is voor adverteerders en hoe meer geld deze adverteerders zullen besteden aan reclames op deze platformen.

Hoe wordt je ‘vastgehouden’?

Het doel is jou zo lang mogelijk online te houden. Dat lukt het beste als je verslaafd bent. Dat verslaafd maken gebeurt op verschillende manieren:

  • Door manipulatie: het platform bepaalt wat meer en wat minder aandacht krijgt. Zo krijg je vaker haatberichten en nepnieuws te zien, omdat we sneller geneigd zijn dit soort berichten te bekijken. Hier liggen menselijke patronen aan ten grondslag, die de platforms bewust gebruiken om ons langer online te houden. ‘Op Twitter doen berichten het goed die je boos of verontwaardigd maken. Op Instagram wordt jaloezie bewust ingezet om je aan het scrollen te houden.’
  • Door misbruik te maken van onze menselijke gevoelens en behoeften, bijvoorbeeld de wens tot verbinding en gezien worden: deze behoefte wordt uitgebuit door likes en comments. Als je iets gepost hebt, zorgt deze behoefte ervoor dat je geneigd bent vaak te kijken of je al likes en comments hebt.
  • Door de endless scroll: je krijgt doorlopend meer van wat je blijkbaar interessant vindt te zien. Omdat mensen snel bang zijn iets te missen of er niet bij te horen, blijf je maar doorscrollen. Ook dit is een menselijke behoefte die wordt uitgebuit.

Op deze manieren worden platforms verslavend en wordt je brein ‘gehackt’. Je hebt zelf niet meer de controle over wat er bij je binnenkomt en hoe lang je jezelf daaraan blootstelt.

Tips om de controle terug te krijgen:

  • Wees heel selectief op wat voor social media je actief bent. Je hoeft niet alles; kies één platform waar je het meeste uithaalt en laat de rest voor wat het is.
  • Gebruik social media niet op je telefoon. Deze heb je altijd bij je en pak je er (te) makkelijk bij. Ga voor een desktopversie.
  • Houd bewust bepaalde aspecten van je leven voor jezelf, zoals je gezin of je hobby. Zo zorg je dat de grote techbedrijven niet overal eigenaar van worden.

Informatie en adviezen van Thijs Launspach.

Bron: Metronieuws

Ga naar de bron

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Myndr is de meest flexibele internetfilter voor in de klas. Als leerkracht bepaal jij waar de leerlingen online bij kunnen.

Vrijblijvende proefperiode