Investeer 20 minuten, oogst digitale rust! Wanneer komt het je uit?

Schermgebruik op jonge leeftijd heeft gevolgen voor ontwikkeling

Voor wie het nog niet wist: te veel op schermen is niet goed. Vooral jonge kinderen zouden we eigenlijk helemaal weg moeten houden van schermen. Dat is dan ook niet voor niets de richtlijn van het WHO: van 0-2 jaar moeten kinderen geen schermtijd krijgen. De realiteit is echter dat anno 2024 kinderen van deze leeftijd gemiddeld 1,5 uur per dag achter een scherm zitten. Steeds meer onderzoek laat de gevolgen hiervan zien.

Uit een artikel van Scientias kunnen we onderstaande gevolgen lezen (en dat is slechts één artikel):

  • Peuters met veel schermtijd kunnen zich minder goed concentreren.
  • Veel schermtijd op jonge leeftijd kan leiden tot atypische zintuigverwerking in de hersenen. Kinderen kunnen dan minder goed tegen prikkels óf gaan juist actief naar prikkels op zoek, wat je ook ziet bij kinderen met ADHD of autisme.
  • Te veel schermtijd verstoort de taalontwikkeling van kinderen. Doordat ze naar een scherm kijken, is er veel minder interactie met ouders en praten ze zelf ook minder, ze missen wel 1000 woorden per dag.

“Ouders en familieleden moeten nadenken over wat hun kind mogelijk misloopt als ze ervoor kiezen een scherm aan te zetten.”

Bron: Scientias

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Myndr is de meest flexibele internetfilter voor in de klas. Als leerkracht bepaal jij waar de leerlingen online bij kunnen.

Vrijblijvende proefperiode