Online aankopen doen is heel makkelijk. Het wordt nog makkelijker als je pas achteraf hoeft te betalen. Steeds meer kinderen maken gebruik van deze mogelijkheid. Toezichthouder AFM (Autoriteit Financiële Markten) maakt zich grote zorgen.
Minderjarigen mogen officieel geen gebruikmaken van online betaaldiensten die achteraf betalen aanbieden. De verificatie is echter heel makkelijk te omzeilen (‘voer je geboortedatum in’). Kinderen kopen steeds vaker online producten ‘op de pof’ en werken zich zo in de schulden.
In een item van BNNVARA wordt duidelijk dat je als ouder soms niet veel meer kan doen. Doet je kind online aankopen, dan gaat de communicatie hierover naar het door hem/haar aangegeven e-mailadres. Geeft je kind hier het eigen mailadres aan dan gaat dit dus buiten je om. Als de betalingstermijnen verstreken zijn, komen er extra kosten en uiteindelijk een deurwaarder aan te pas. Het is dus belangrijk om als ouder zicht te houden op wat je kind online doet en afspraken te maken over online aankopen doen.
Ook jongeren betalen steeds meer ‘achteraf’. Ze ondervinden echter vaak problemen om de betaling op tijd te voldoen. In tegenstelling tot kinderen, moeten jongeren vaak zelf de gevolgen hiervan oplossen. Het Nederlands Jeugdinstituut ziet BNPL-diensten (By Now Pay Later) als een risico voor jongeren. ‘Bij jongeren is de hersenontwikkeling nog niet afgerond. Daardoor zijn ze wat impulsiever dan volwassenen. Ze geven sneller geld uit zonder er goed over na te denken.’ Het AFM pleit dan ook voor een veel strengere leeftijds- en identiteitscontrole bij deze betalingen.
Bron: De Volkskrant/BNNVARA/NJI
Reacties