Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

€1000 of het onbekende?

Kennis

Door Maarten Wolzak

In een recent onderzoek van de Ohio State University kozen kinderen steeds weer voor het onbekende. De kinderen waren veel liever bezig met uitproberen en ontdekken dan met meer snoep verdienen.

Photo by Museums Victoria on Unsplash

De onderzoekers hadden een spelletje gemaakt waarbij er steeds op een alien geklikt moest worden. Voor elke klik kregen de deelnemers een (onzichtbaar) aantal punten dat bij de alien hoorde. De volwassenen die meededen klikten vrij snel alleen nog maar op de alien die de meeste punten opleverde maar de kinderen bleven steeds maar weer de andere aliens proberen. Bij navraag bleek trouwens dat zij wel precies wisten welke alien hen de meeste punten, en daarmee snoep, opleverde.

De conclusie uit het onderzoek was dat kleine kinderen, terwijl ze heel goed weten hoe ze de grootste beloning kunnen bemachtigen, in de meeste gevallen liever kiezen voor het verkennen van het onbekende.

Ik vraag mij af of dit gedrag niet minder te maken heeft met leeftijd en meer met de waarde van de mogelijke beloning voor de deelnemer? Als je naar televisie spelshows kijkt dan zie je ditzelfde gedrag namelijk regelmatig terug:

“Ennnnnn, beste Bram, kies jij voor deze €1000 zo in het handje óf voor wat er in koffer X zit?”*

*echoechoecho

“Euh, doe maar koffer X”

De reeële kans dat er in koffer X deze keer wél een exorbitant geldbedrag zit (of onder alien 6 een schatkist vol met snoep staat) is minimaal. Maar de gedachte aan zo bizar veel geld geeft een soort kortsluiting en doet die €1000 ineens futiel lijken.

Wat heeft dit onderzoek te maken met je aandacht en internet? Internet is bij uitstek een plaats waar je elke minuut nieuwe dingen kunt ontdekken. En waar elk moment alles ineens anders kan zijn. Internet sluit daardoor fantastisch aan op de menselijke ontdekkingsdrang en, volgens het onderzoek, zeker op die van kinderen.

Als je dus jezelf of kinderen voorziet van continue en onbeperkte toegang tot internet, wees dan niet verrast of boos dat die ontdekkingsdrang de overhand neemt.

Het lijkt mij trouwens ook niet dat je die drang wilt afleren. Bijvoorbeeld onder het mom van zelfdiscipline. Leer liever zelf te bepalen wanneer je op ontdekking gaat. En neem de tijd om over je ontdekkingen na te denken, er met elkaar over te praten, uit te zoeken wat je er eigenlijk van vind. Dan ben je een echte ontdekker. En misschien wordt je er een rijker mens van.

Door Maarten van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf
x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie