Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Waarom myndr met de Fractie van Aandacht meedoet

Myndr

Door Maarten Wolzak — 18 februari 2020

Leestijd: ongeveer 3 minuten

Kamerleden hebben een voorbeeldfunctie. De aandacht van elk kamerlid vertegenwoordigt de aandacht van ruim 70.000 kiezers. Als zij tijdens vergaderingen steeds op hun telefoon zitten, geven ze niet hun volle aandacht. Dit gedrag zou op geen enkele werkvloer geaccepteerd worden. Myndr gelooft dat de samenleving dat ook niet hoeft te accepteren. Een fractie van aandacht is niet genoeg voor zulk belangrijk werk. Daarom zijn we trots om mee te doen met dit initiatief van schrijver Sidney Vollmer en de Bildung Academie.

De missie van myndr is om mensen weer baas over hun aandacht te laten zijn. Wij willen mensen helpen niet langer ongewenst afgeleid te worden door verleidingen van internet. Denk aan appen tijdens het eten, youtuben tijdens huiswerk maken, gamen op school of twitteren in de Tweede Kamer. 

Om te veranderen, moet je beginnen met bewustwording. Wees bewust van je gedrag en je voorbeeldfunctie naar anderen. Bijvoorbeeld van ouders naar kinderen, van leraren naar leerlingen maar zeker ook van tweede kamerleden naar kiezers.

Tijd voor een onderzoek

Omdat Tweede Kamerleden in het openbaar werken, een voorbeeldfunctie hebben, en duidelijk baat hebben bij optimale aandacht, zijn ze een dankbaar onderwerp voor ons onderzoek. Hoe vaak zijn zij bezig op hun mobiele telefoon tijdens het debat of de vergadering? 

Wij zijn gaan kijken en hebben, tijdens 21 vergaderingen, elke tien minuten geturfd hoeveel Kamerleden bezig waren op hun telefoon. Gemiddeld zat 38% van de leden op hun telefoon tijdens het turven, met uitschieters naar 86%, 88% en zelfs 90%.

Natuurlijk is het zo dat tijd op je telefoongebruik ook nuttig kan zijn. We hebben de Kamerleden via een enquête gevraagd hoe ze in de Kamer hun telefoon gebruiken. Helaas heeft maar 9% van de Kamerleden geantwoord. 100% van de 14 Kamerleden zei dat ze de mobiel gebruiken om te overleggen met Kamerleden of fractiemedewerkers. 46% gaf aan hun social media te checken. Niemand gaf toe online spelletjes te spelen, terwijl we tijdens het turven sommige Kamerleden toch écht bezig zagen met o.a. Farmville en Candy Crush. Slechts 1 Kamerlid was voorstander van gedragsregels voor tablets en telefoongebruik in de Kamer. 

Het grote voorbeeld

Halverwege ons onderzoek kwam Premier Rutte in de media, nadat hij in de Kamer op zijn telefoongebruik werd aangesproken door PvdD-kamerlid Esther Ouwehand. Zijn reactie, zonder van zijn telefoon op te kijken: “Ik hoor alles.” Later gaf Rutte toe spijt te hebben van zijn reactie en dat hij zou proberen minder op zijn telefoon te kijken. Zonder bewustwording is er geen kans op verandering in gedrag.

Dat incident staat zeker niet alleen. Er zijn genoeg mensen die zich ook ergeren aan Kamerleden die meer met hun telefoon bezig zijn dan aandacht aan het debat te schenken. Voorzitter Khadija Arib noemde het afgelopen jaar zelfs de grootste ergernis.

Uit gezamenlijk onderzoek blijkt dat minimaal 20%, gemiddeld 37% en op piekmomenten zelfs 90% van de Kamerleden op hun smartphone zit. Wij vinden dat het zo niet langer kan. 

Daarom roepen we iedereen op om naar de site fractievanaandacht.nl te gaan en in actie te komen. Steun het burgerinitiatief en stuur jouw Kamerlid een bericht om ze bewust van hun gedrag te maken.

Het aandachtsprobleem is groter dan de Tweede Kamer

Natuurlijk zijn Kamerleden niet de enige die verslaafd zijn aan hun smartphone. Bewustwording is niet alleen nodig bij Kamerleden, maar bij ons allemaal. Het is gemakkelijk om naar anderen te wijzen, maar hoe sta je er zelf in? Wij weten uit eigen ervaring hoe lastig het is om de verleidingen van internet te weerstaan. 

Wij zien een tendens om gebruikers verslaafd te maken aan apps en devices. Ook minderjarigen – terwijl hun hersenen zich nog ontwikkelen. Een gevaarlijke ontwikkeling. En er is nauwelijks toereikend toezicht of ethisch besef bij Big Tech. Maar als wij niet veranderen, dan zullen zij dat ook niet doen.

Elke stap is er weer eentje

We willen met dit initiatief bijdragen aan maatschappelijk debat en bewustwording. Het is tijd dat de politiek niet alleen fietsers en automobilisten beboet voor het staren naar een scherm, maar ook haar eigen gedrag rond afleiding aan duidelijke regels verbindt. 

Maar de actie is pas echt geslaagd als mensen, na aanleiding van deze actie, kritisch naar al hun telefoongebruik kijken. Kamerleden zijn het topje van de ijsberg; het stuk dat we kunnen zien. Het werkelijke probleem is vele malen groter en belangrijker. 

Daarom zien we deze actie als een onderdeel van het waarmaken van onze missie  – mensen de baas over hun eigen aandacht te laten zijn. Dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. 

We doen dit niet alleen!

Dank aan onze partners: studenten van De Bildung Academie en schrijver/strateeg/collega Sidney Vollmer. Zonder hen was dit nooit gelukt. En jij, lezer, bedankt voor je aandacht – we weten als geen ander hoe schaars die is!

Meer weten?

Lees meer over de campagne op fractievanaandacht.nl

Door Maarten van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5