Onderwijs zonder internet. Kan dat nog?

Nieuws

Door Linda van Aalderen — 21 september 2021

Week van de Mediawijsheid 2021

Van 5 t/m 12 november 2021 is het Week van de Mediawijsheid, waarin scholen aan de slag gaan met bewustwording rondom digitale media. Deze week wordt georganiseerd door Het Netwerk Mediawijsheid. Als netwerkpartner doen we graag mee door zelf een activiteit te organiseren.

In een maatschappij waarin de digitale ontwikkelingen razendsnel gaan en de ruimte die internet in ons dagelijks leven inneemt alsmaar toeneemt, is het ontzettend belangrijk om als school een koers te bepalen in wat je de kinderen over internet leert. En dan gaat het niet alleen over de voor- en nadelen, de plezieren en de gevaren, maar ook over jouw eigen verhouding tot internet. De toename van internetgebruik zorgt namelijk voor een afname van onze rust. Want wanneer is het nog stil om ons heen? Wanneer stoppen we nog met werken, checken, lezen, swipen, gamen, netflixen? En wanneer kijken we om ons heen? Om daar eens over na te denken hebben wij Dagje Uit in het leven geroepen. Een uitdaging voor scholen om de Wifi een dagje uit te zetten en zonder schermen te werken. 

Waarom? Omdat het goed is af en toe stil te staan bij de rol die internet in onze dagelijks leven inneemt. Laat je internet zijn gang gaan, dan vraagt het namelijk aandacht. Heel veel aandacht. Om het in geld uit te drukken: miljarden. Omdat onze aandacht zó kostbaar is, moeten we deze beschermen en zelf kunnen kiezen waar we die aandacht op richten. En dat moet je oefenen. 

Want juist als je in een routine zit, verlies je wel eens uit het oog wat je nou eigenlijk wilt of wat goed voor je is. Uit je dagelijkse gang stappen geeft afstand en ruimte voor reflectie. 

Bewust een stapje terug doen dus. Het is heel belangrijk dat kinderen dat leren. Dat ze leren af en toe op de pauzeknop te drukken, zodat ze niet geleefd worden maar hun eigen koers leren volgen. Leren dat ze niet online hóeven te zijn en dat dat oké is, ook als hun vrienden dat wel zijn. 

Om te reflecteren moet je even een stapje terug doen en de juiste omstandigheden scheppen. Dat laatste hebben we alvast geregeld, zodat leerkrachten alleen nog maar aan hoeven haken. Bekijk ons prachtige werkboek ‘Dagje Uit’ maar.

Veel plezier offline.

Vraag je gratis werkboek ‘Dagje Uit’ aan!

Door Linda van Myndr