Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Moet het begrip “schermtijd” op de korrel?

Kennis en onderzoek

Door Maarten Wolzak — 19 november 2019

Leestijd: ongeveer 1 minuten

Elissa Strauss, in een uitgebreid artikel voor CNN, stelt dat het te simpel is om schermtijd alleen als negatief te zien. 

Dat komt overeen met onze visie: de rol van (digitale) schermen in ons dagelijks leven is complex. Schermtijd is niet alleen maar slecht en het is ook niet zo dat méér schermtijd altijd verkeerd is. Het gaat om het vinden van balans.

In de media (en op discussiefora) ligt de focus vooral op de hoeveelheid schermtijd. Terwijl digitale activiteiten ons ook veel brengen en even creatief en stimulerend kunnen zijn als analoge. Het draait er dus vooral om wat je met dat scherm doet? Het verschilt nogal of je op zoek bent naar recepten of katten gifjes.

Dat geldt extra voor (jonge) kinderen. Strauss raadt ouders aan om hun kinderen wegwijs te maken in de digitale wereld en ze van advies en context te voorzien. Ouders hoeven daarbij de donkere kant van internet – zoals porno en geweld – niet te schuwen, zodat kinderen beter gewapend zijn. Want ze gaan het vroeg of laat toch tegenkomen. 

Als praktische tip wordt geadviseerd om services die speciaal ontworpen zijn om zo veel mogelijk aandacht van je op te snoepen – denk bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram en YouTube –  tijdelijk te blokkeren. Laten wij daar nou net een mooie oplossing voor hebben 🙂

Wij zien bewustwording, betrokkenheid en overleg – in combinatie met onze knop-aan-de-muur – ook als belangrijke instrumenten om grip te krijgen op de invloed van schermtijd. Door samen goede afspraken te maken, elkaar te helpen en aan te spreken op elkaars gedrag kunnen we de juiste balans vinden. Of dat nou thuis is, op school of op het werk, dat maakt niet uit.

Als alternatief voor “schermtijd” raadt Strauss aan om de individuele activiteiten te benoemen. Dus bijvoorbeeld gamen, Youtuben, Whatsappen, etc. en vervolgens daar de voor- en nadelen van te bespreken. Dus niet alles op één grote hoop gooien, maar oog hebben voor nuance en complexiteit. 

En dan het liefst met een aangepaste oplossing per situatie. Want soms wil je kunnen genieten van een boek zonder afleidingen en soms wil je je helemaal suf kunnen netflixen. Zolang het maar een bewuste keuze is.

Door Maarten van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5