Lees onze publicatie 'Digitalisering in het basisonderwijs' Download >

1 op de 6 basisscholen in Nederland gingen een Dagje Uit

Myndr

Door Jaap Bruijstens — 17 november 2022

De Week van de Mediawijsheid is weer voorbij. “Like & Cancel” was het thema, waaraan duizenden klassen mee deden. In het voortraject droegen we met ons initiatief Dagje Uit bij aan de week, en ook aan de eindscore voor MediaMasters. Met 200 bits te vergeven, was Dagje Uit een opdracht waar je flink wat punten mee kon pakken!

Ook dit jaar hebben we Dagje Uit opgezet, omdat we zien dat iedereen steeds vaker online is. Dat biedt natuurlijk oneindig veel mogelijkheden, maar dat verstoort de balans. Vergelijk het met actief zijn en uitrusten. Daar wil je ook die balans houden. En dat geldt ook voor online en offline, ook al beseffen we ons dat misschien niet altijd. 

Op scholen hebben ondertussen veel vakken online vorm gekregen. Als je de schermtijd van leerlingen op school meerekent, blijft er eigenlijk weinig ruimte over om in je vrije tijd nog op schermen te zitten. Om met name kinderen bewust te maken van hun internetgebruik, hebben we wederom een werkboek vol inspiratie opgezet om een Dagje Uit te gaan, oftewel een volledige dag offline les geven. 

Het werkboek

In juni en juli zijn we bezig geweest met de basis van het werkboek. Voor zowel bovenbouw, middenbouw, als onderbouw hadden we, met behulp van Het Educatiebureau en het geweldige team rond Eva Vesseur, ontzettend veel ludieke opdrachten opgezet waaruit alle klassen konden kiezen. Een recept voor succes!

Reacties

Toen alle inzendingen binnen kwamen hebben we mooie reacties mogen ontvangen. Een paar quotes: 

IKC De Horizon, Dordrecht

De ongelofelijke gezelligheid en de gemoedelijke sfeer in de groep, was bij de creatieve opdrachten fantastisch. Heerlijk gescheurd en geplakt, geweldige houten huisjes gemaakt en de kettingreactie was een echte uitdaging! De meningen bij de opdrachtkaartjes ‘Daar heb ik eigenlijk nog nooit over nagedacht’ gaf écht aanleiding tot discussie en de meningen werden prima onderbouwd met argumenten voor of tegen.

‘Juf, dit was echt een superschooldag! Doen we dat nog een keer?’

Het Mozaïek, Krimpen aan den IJssel

De kinderen vinden het ook altijd erg prettig als ze niet lang achter een scherm hoeven te zitten. Er komt een bepaalde rust in de klas en vrolijkheid. Ik ga het vaker doen! Gewoon even de schermen uit.

OBS Weidevogels, Purmerend

Wij vonden het leuk om een dag offline te zijn. We hebben ook nog een hoorspel gemaakt en dat vonden we superleuk om te doen. We willen nu 1x per maand een dagje offline gaan. 

Succes

We zijn ontzettend trots en blij dat Dagje Uit zo goed is opgepakt. Ruim duizend scholen en daarmee duizenden klassen hebben meegedaan. Dat is ruim drie keer zoveel als vorig jaar! Voor ons betekent dit niet alleen dat het werkboek zelf een succes is, maar ook dat er meer interesse komt in de balans tussen online en offline. Dat is ons doel! Dat we samen naar een wereld toeleven waar we weer zelf bepalen waar we onze aandacht aan besteden. Zonder afleiding van apps en pings, maar met volle focus. 

Heb je meegedaan aan Dagje Uit en ben je geïnteresseerd in hoe je het hele jaar door een betere balans vindt tussen online en offline? Probeer eens een gratis proefperiode met onze internetfilter; de Myndr-Switch! 

Door Jaap van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Aanmelden proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf
x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie