Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Beter huiswerk maken, zonder afleiding

Tips & tools

Door myndr — 17 januari 2020

Leestijd: iets meer dan 2 minuten

Huiswerk maken is moeilijk als je steeds wordt afgeleid. Nog even die leuke Snapchat van je vrienden checken, de groeps-Whatsapp van de klas die om je aandacht jengelt en dat leuke YouTube-filmpje dat toch écht belangrijker is dan die opgave voor wiskunde. Afleiding, hoe ga je daar nu mee om?

Hoe erg is afleiding?

Iedereen grijpt wel eens naar zijn telefoon, vooral als de taak die voor je ligt nou niet bepaald de meest inspirerende is. Zoals huiswerk maken. Terwijl je bezig bent zie je vanuit je ooghoek een lampje knipperen. Je hart maakt een sprongetje en je móet gewoon even je telefoon checken. Niet zo gek, want bewezen is dat er bij iedere notificatie je hersenen je belonen met een shotje dopamine. Je voelt je even écht gelukkig. Fijn toch? Maar nu komt het. Na ieder berichtje duurt het gemiddeld acht minuten voordat de concentratie weer helemaal terug is! Zo gaat het huiswerk maken wel erg lang duren.

Wist je dat: 60 procent van de tieners wordt afgeleid door social media tijdens het huiswerk maken, dit blijkt uit onderzoek van Kennisnet.

Werken aan meer focus

Even je telefoon checken gaat niet alleen ten koste van de snelheid van het huiswerk maken, maar ook van de kwaliteit. Complexe vraagstukken of lange teksten lezen en begrijpen vergen veel aandacht. Focus is daarbij het sleutelwoord. En dat moet getraind worden. Ga met je puber in gesprek over hoe concentratie werkt. Ook kun je je kind kennis laten maken met technieken voor meer focus, zoals werken met een timer of to-do lijstjes.

Motiveren huiswerk maken

Je hebt uitgelegd hoe concentratie werkt, maar hoe ga je je puber motiveren huiswerk te maken zonder digitale afleiding? Alle afleiding weghalen is één ding, maar geef je kind ook handvatten hoe dan wél zijn huiswerk te maken. Laat bijvoorbeeld dit filmpje zien, waarin er tips worden gegeven om huiswerk op te knippen, er spelelementen aan toe te voegen of een beloning.

Tip: Geef je kind ook de ruimte om te falen. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Dag informatie-overload, hallo huiswerk maken

Bovenstaande tips zijn echter geen garantie voor succes: uiteindelijk doen pubers toch het liefste wat ze zelf willen. Het blijven pubers. De meest effectieve oplossing: prikkels wegnemen. Met myndr kun je dat doen met een simpele draai aan de knop. Met de knop in stand 2 kun je:

  • apps tijdelijk blokkeren
  • social media tijdelijk blokkeren
  • bepaalde websites tijdelijk blokkeren

Is het huiswerk gedaan? Prima, dan kan de knop weer om.

Hoe werkt myndr?

De myndr knop is een Nederlandse IoT toepassing. Een knop-aan-je-muur en filterkastje dat als digitale portier fungeert. Als jij de knop draait, past myndr je internet aan. Totdat je de knop weer terugdraait. Zonder ingewikkeld gedoe op je router, dus.

Door myndr van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5