Wat is privacy eigenlijk?
Privacy is in Nederland een grondrecht. Het is het recht om zelf regie te hebben over je privésfeer. Jij bepaalt wat er over jezelf met de buitenwereld gedeeld wordt en wie er over je persoonlijke gegevens mag beschikken.
Waarom is het belangrijk?
Privacy gaat er niet om of je iets te verbergen zou hebben, maar om het recht dingen voor jezelf te houden. Dat geldt ook voor kinderen. Het gaat immers niet iedereen wat aan dat je op je tiende nog in je bed plast, waar je woont of wat je in je dagboek schrijft. Omdat kinderen nog niet voldoende inzicht hebben in hoe en waarom ze hun gegevens moeten beschermen, moeten volwassenen hier zorg voor dragen.
Privacy online
Dat geldt ook online. En daar wordt het al snel behoorlijk lastig. Dat komt onder andere doordat dingen razendsnel gedeeld kunnen worden en je niet altijd weet waar gegevens worden opgeslagen. Daarnaast is de gouden regel van internet dat wat eenmaal online staat, daar voor altijd blijft.
Als je als volwassene online gegevens van kinderen verwerkt of gebruikt, moet dat dus heel overwogen en secuur gebeuren. Waarom verwerk je bepaalde gegevens en is dat zelfs wel echt nodig? En wat zijn de mogelijke gevolgen in de nabije of verdere toekomst? Als een ouder een foto van een vierjarige dochter in jongenskleren deelt (‘ze doet haar vader na, haha, wat schattig!’), is dat doorgaans grappig. Minder grappig wordt het als dit beeld in de bovenbouw wordt gebruikt om diegene mee te pesten.
Privacy en digitale middelen
Deze kwestie speelt ook op school. In de klas zijn de afgelopen jaren steeds meer digitale middelen ingezet. We kunnen met inzet van digitale lesmethoden makkelijk het werk van leerlingen nakijken en veel leerkrachten houden met meekijksoftware een oogje in het online zeil. Maar ook daar worden gegevens van leerlingen verzameld en opgeslagen. En dat lijkt allemaal onschuldig, want het is toch schoolwerk? Maar zo werkt het helaas niet. Want online is niet alleen schoolwerk. Online is alles. En alles is met elkaar verbonden. Het kan dus zomaar zijn dat een verkoopmedewerker van jouw ict-leverancier bij gegevens van je leerlingen kan, terwijl het diegene helemaal niet aangaat hoe een kind op school presteert.
Privacy en werken op internet
Daarnaast doen kinderen online ook andere dingen dan werken in online lesmethodes. Ze zoeken op Google, kijken filmpjes op YouTube, lezen op informatieve sites. Ook die gegevens worden verzameld, opgeslagen en gebruikt om een persoonlijk profiel op te bouwen.
Maakt dat wat uit, kun je denken. Ja, dat maakt uit. Stel bijvoorbeeld dat een kind onder schooltijd iets opzoekt over huiselijk geweld. Of symptomen van een psychische aandoening. Omdat het thuis niet durft te zoeken. Of zich bedreigd voelt. Ook die data wordt opgeslagen. En kan bijvoorbeeld door middel van algoritmes of persoonlijke advertenties weer bij het kind terugkomen.
Privacy of niet?
Naast dat programma’s en browsers gegevens verzamelen, registreren scholen zelf ook veel online, bijvoorbeeld in leerlingdossiers. Hoe ver mag dat eigenlijk gaan? In Amerika wordt al veelvuldig software ingezet die een melding aan de docent stuurt bij bepaalde zoekwoorden van leerlingen. Of waarbij door middel van gezichtsherkenning het gemoed van de leerling wordt ingeschat om psychische problemen vroegtijdig te signaleren. Hierbij wordt veel data verzameld en opgeslagen. Is dat nog privacy? En zo nee: waar ligt de grens dan wel?
lees verder onder deze leestips
Bij Myndr vragen wij onszelf altijd eerst af: hebben we bepaalde gegevens werkelijk nodig? Zo ja, dan willen we zo min mogelijk koppeling van de data met bijvoorbeeld gebruiksgegevens. Zo komt het dat wij op geen enkele manier vastleggen welke websites een leerling precies bezoekt.
vervolg van het blog
Koppie erbij houden
Het feit dat volwassenen de privacy van kinderen horen te bewaken, maakt dat we alert moeten zijn zodra we gegevens van kinderen willen verwerken of met programma’s willen werken waar gegevens in opgeslagen worden. De ontwikkelingen in de online wereld gaan ontzettend snel en daarom zul je telkens weer beslissingen moeten nemen. Blijf deze vragen stellen bij elke nieuwe stap of nieuw product: worden er gegevens verzameld? Is het nodig dat die gegevens worden verzameld? Waar wordt het opgeslagen? Wat gebeurt er met de gegevens?
Benieuwd hoe Myndr met privacy omgaat? Lees onze pagina over privacy en hoe serieus we dat nemen!
Je kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!
* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.
Reacties