Weten wat jullie leerlingen op school doen met internet? Gebruik Myndr via Basispoort!

Digital Detox voor leerkrachten

Echt loskomen van je werk deze zomer? Doe een digital detox!
Onderwijs

Door Linda van Aalderen — 12 juli 2024

Leestijd: ongeveer 3 minuten

Wat kun je ernaar uitkijken: de zomervakantie. Lekker tot rust komen. Dingen doen waar je anders niet aan toekomt. Op vakantie. Maar misschien herken je dit: aan het einde van die weken die zo oneindig leken toen ze begonnen, vraag je je af: nu alweer? Maar ik ben nog helemaal niet echt uitgerust. 

Dat leerkracht een veeleisend beroep is, weten we. Het percentage dat uitvalt door een burn-out is in de onderwijssector al jaren ongekend hoog. Opladen in een vakantieperiode is dus geen luxe, maar noodzaak. De tip voor deze zomer: ga zo veel mogelijk offline. Want ook al dat online zijn doet een duit in het zakje van overbelasting.

Wat is er dan belastend aan online zijn?

Als volwassenen zitten we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. De kans is groot dat je als leerkracht dat gemiddelde wel haalt. Een van de nadelen van zoveel tijd achter een scherm is dat je het gevoel krijgt dat je constant ‘aan’ staat. Pings, meldingen en feeds trekken de hele tijd je aandacht. Ons brein is er echter niet op ingericht om doorlopend informatie te krijgen. Het moet ook verwerkt worden. Als we daar geen tijd voor nemen, raken we overvol. 

Juist in een beroep dat bekend staat om hoge werkdruk is het essentieel om op te laden. Dat kan alleen als je werkelijk ontspant. En dát kan alleen als er geen nieuwe informatie binnenkomt. Lekker op social media of Netflixen lijkt ontspannend omdat je even uit je drukke leven stapt, maar werkelijk opladen doe je er niet van. 

Gun jezelf een digital detox

Digital detoxen wil zeggen dat je offline gaat. Voor een bepaalde periode gebruik je helemaal geen digitale media. Dit doe je om los te komen van alle prikkels en je gewoontes rondom online zijn. Zo kun je afstand nemen van je digitale patronen en resetten.

De zomervakantie is de ideale periode voor een digital detox. Geen uren scrollen, niet constant appen en ook niet tóch die mail van een ouder beantwoorden. In plaats daarvan sta je lekker uit. Ben je onbereikbaar. 

Is een digital detox je iets te veel van het goede? Je kunt ook digiminderen. Dit betekent dat je afspraken met jezelf maakt over wanneer en hoe je online gaat. Bijvoorbeeld: tijdens mijn vakantie check ik alleen whatsapp rond 16.00 uur en kijk ik 1 keer per week mijn mail. De routeplanner mag ik gewoon gebruiken ;).

Tip: Stel een automatische reply in je mailbox in en zet bij je socialmediaprofielen (ook whatsapp!) dat je offline bent en niet of later reageert. 

Wat kun je verwachten van een digital detox?

Een digital detox heeft verschillende effecten. Naast dat je tot rust komt omdat er minder informatie op je afkomt, werkt het op meer vlakken door. Allereerst heb je meer tijd. Alle tijd die je op schermen doorbrengt heb je over. En dat is meer dan je denkt. Want digitale media zijn zo ingericht dat je er altijd langer op zit dan je bedoeling was. Je houdt dus zomaar een paar uur over. Wat ga jij die tijd doen? Bedenk het alvast! Een hobby? Wandelen? Die stapel boeken? Als je jezelf een doel stelt, is het makkelijker je digital detox vol te houden.

Je zult ook merken dat je creatiever bent. Als een brein tot rust kan komen, gaat de verwerkingsfunctie aan (het archiverend brein). Je brein verwerkt dan nieuwe informatie en koppelt het aan bestaande informatie. Dit is hoe nieuwe ideeën of oplossingen voor problemen kunnen ontstaan.

Ook gaat je productiviteit omhoog. Niet dat dit een doel hoeft te zijn in de vakantie natuurlijk. Maar je zult wel merken dat je meer concentratie ervaart. Je kunt beter blijven bij wat je aan het doen bent, omdat je digitale media niet meer je aandacht trekt.  

Dit brengt met zich mee dat je meer aanwezig bent. Je ervaart de wereld om je heen intenser. Als je de verleiding kunt weerstaan de hele tijd foto’s te maken van al je mooie vakantiemomenten, zul je zien dat dit nog toeneemt. 

Een ander effect is dat je meer in verbinding staat met de mensen om je heen. Want er zit simpelweg geen smartphone meer tussen. 

Als laatste zul je beter slapen. Het licht van schermen werkt de aanmaak van melatonine tegen, een stofje dat je helpt in slaap te vallen. Als je geen schermen meer gebruikt en er in de nacht ook niet door gestoord wordt, kom je beter tot rust. 

Relax!

Het kan nog best lastig zijn om te detoxen. Misschien word je er in eerste instantie zelfs onrustiger van. Dat is logisch, want je stapt uit gewoonten. Maar dat gaat over. En dan ben je waar je wezen moet. We wensen je een ontspannen zomer. Van lanterfanten, lummelen, niets hoeven, opladen, vrij zijn en vol mooie momenten met je volledige aandacht waar jij hem wilt hebben.  

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Probeer Myndr kosteloos uit

Je kunt de Myndr-switch 6 weken vrijblijvend proberen. In deze periode helpen we je om het internet op school veilig te reguleren. Meld je aan en je kunt gelijk beginnen!

Aanmelden proefperiode
  • Meteen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf *

* Je ICT beheerder kan kosten in rekening brengen voor het installeren van de gratis Myndr plugin.

x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie
  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5