Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

Is je kind te veel online? Kijk in de spiegel! Deel 3

Over online grenzen aangeven
Tips

Door Linda van Aalderen

‘Voor z’n 18e mag hij helemaal geen alcohol.’ Ik zit met vriend Erik in de auto, we hebben het over zijn 14-jarige zoon. Voor z’n 18e helemaal niks? denk ik. Pfoe, streng hoor.

‘Gaat hij dat echt niet doen dan?’ vraag ik. ‘Natuurlijk wel’, zegt Erik, ‘maar wat hij gaat doen is stiekem een biertje drinken. Of twee. Maar hij durft echt niet ladderzat thuis te komen. Twee biertjes lijkt me prima tot je 18e.’

Je doet je kind tekort zonder richtlijnen 

Een gevoelig punt: tegenwoordig zijn veel ouders bang om grenzen te stellen. Maar kinderen voelen geen grens. Ook niet online. Ze zitten in hun game of filmpje en gaan daar uit zichzelf niet op tijd mee stoppen, daar moeten wij als ouder voor zorgen. En dat kun je beter van te voren, dan middenin het spel doen. 3 tips om je op weg te helpen: 

Tip 1: Spreek een tijd af dat je kind online mag zijn en zet een (game-)timer. Dat klinkt misschien ontzettend schools, maar het is helder. En dat is wat kinderen nodig hebben. 

Tip 2: Maak afspraken die uit jezelf komen en waar je achter staat. Kinderen prikken er dwars doorheen als je iets uit een boekje (of blog 😉 overneemt, maar er zelf eigenlijk niet achter staat. 

Vind je het belangrijk dat je kinderen goed slapen? 
Géén smartphone mee naar bed en minimaal een uur voor het slapen geen schermen. 

Vind je het belangrijk dat je kind voldoende beweegt? Wissel gamen af met buitenspelen of sporten. 

Ben je bezorgd over het sociale welzijn van je kind? Zorg dat ze spélen. Dus geen filmpjes kijken als er een vriendje of vriendinnetje te spelen is.

Tip 3: Zorg dat de afspraken reëel zijn en maak ze sámen, geef je kinderen net zo goed een stem. Het gaat om de balans tussen vrijheid geven en verantwoordelijkheid nemen.

©Linda van den Born

Wat je voorleeft heeft effect

Doe dus eerst zélf wat je afspreekt. Anders ben je net een vegetariër die een frikandel bestelt. Of een kunstenaar die Mondriaan overtrekt. Of een … nou ja, de strekking is wel duidelijk. 

Pfff … #geenzin

Klinkt dit als een zoveelste lijstje met opvoeddingen waar je helemáál geen trek in hebt? Bedenk dan wat je wilt voor je kind. Wat is de sfeer die je in je huis wilt? Wil je blijven mopperen elke keer als het scherm te verslavend blijkt? Prima, lekker laten dan. Of wil je investeren in de gezondheid en het contact met je kind? 

Ga er dan voor.

#succes!

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf
x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie