Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Is je kind te veel online? Kijk in de spiegel! Deel 2

Over hoe je voorbeeldig wordt
Opvoeding

Door Linda van Aalderen — 6 mei 2022

Leestijd: ongeveer 2 minuten

“Nay Cay Chickabay” *

Best oud, maar misschien ken je ‘m: de film ‘Nell’. Een verhaal over een jonge vrouw die opgroeit in isolatie. Behalve haar moeder heeft ze nog nooit een ander mens ontmoet. In de film wordt Nell ‘ontdekt’ door de dorpsdokter. En hij verstaat geen barst van wat deze vrouw zegt. Wat blijkt? Haar recent overleden moeder had een spraakgebrek na een beroerte en Nell heeft haar gebrekkige manier van uitspreken letterlijk overgenomen.   

(* “Don’t Cry Chickadee”)

Alle ouders zijn influencers

Goed (of slecht) voorbeeld doet volgen. Kinderen nemen hun ouders’ ‘taal’ over. Letterlijk en figuurlijk.  

Als het om digitaal opvoeden gaat hebben we als huidige generatie ouders wat dit betreft een probleempje. Want we zijn hierin nogal sprakeloos, simpelweg omdat wij geen digitale opvoeding hebben gehad. Daardoor hebben we zélf moeite om goed met online-zijn om te gaan. Hoe vaak pak je niet die telefoon weer op om eh.., om niets eigenlijk. 

 

©Linda van den Born

Hoe word je een goed voorbeeld?

Wil je dat je kind goed bezig is online, dan moet je dus echt bij jezelf beginnen. Van jou leren je kinderen wat normaal is. Hoe doe je dat?

  1. Neem je eigen gewoonten onder de loep

Als je vindt dat je kind te veel online is, zul je eerst moeten kijken hoeveel en om welke reden je zelf online bent. Hoe wil je je kinderen ergens bewust van maken, als je dat zelf niet bent? Er zijn ondertussen ontelbare hulpmiddelen om inzicht te krijgen in je devicegebruik: apps, programma’s, producten, blogs met tips en vergeet de Myndr-switch natuurlijk niet.

  1. Wees je bewust van je boodschap

Niet alleen zitten we zelf veel achter een scherm, we zétten onze kinderen er ook vaak achter. Vooral als ze jong zijn en het even goed uit zou komen als ze zich koest houden. Maar wat we dan eigenlijk zeggen is: ‘jij bent onrustig en dat is nu even niet handig. Maar daar weet ik wel wat op: een scherm.’ Alleen leren we ze op die manier niet met onrust en eventuele spanning die daardoor ontstaat om te gaan. We geven ze de boodschap dat je onrust uit de weg moet gaan. Dit heeft direct invloed op wat psychologen coping noemen; de manier waarop iemand met problemen en spanning kan omgaan. 

  1. Wees aanspreekbaar

Wil je je kinderen kunnen aanspreken op hun online gedrag, begin dan ook daarin bij jezelf. Dan creëer je een sfeer waarin dat mag; elkaar aanspreken. Dat is nog niet zo makkelijk, want aangesproken worden door onze kinderen op óns gedrag… dat is nog wel een ego-dingetje. Maar goed, waarom zou jij wél je whatsapp mogen checken zo vaak je wilt, onder het eten en zelfs ‘s avonds nog in bed? Als je dat moet uitleggen dwingt dat je om kritischer naar je eigen gedrag te kijken én besef je meer wat je je kinderen als ‘normaal’ voorschotelt.

Teleurgesteld?

Je had natuurlijk gehoopt tips te krijgen om je kind minder online te laten zijn. Dikke teleurstelling dat je nu zelf aan de bak moet. We hadden natuurlijk graag dé gouden easy-peasy-tip gegeven, maar hé: je bent opvoeder, dat is niet easy peasy, weet je nog?

Dat is constant in de spiegel kijken. En niet in de selfie-functie van je smartphone 😉 

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5