Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

Breaking: kinderen spelen liever met elkaar dan met een computer

Onderzoek

Door Linda van Aalderen

In Nederland werken we hard aan het digitaal vaardig maken van onze kinderen. Lessen Mediawijsheid worden opgenomen in het curriculum, ieder jaar vindt in november de Week van de Mediawijsheid plaats en er zijn plannen een eigen device voor ieder kind te realiseren. Dit om ervoor te zorgen dat ‘kinderen en jongeren hun kansen in de digitale wereld optimaal kunnen benutten. Zo worden ze uiteindelijk zelfredzame burgers die kritisch en actief mee kunnen doen in de samenleving.’ 

Foto: Anna Samoylova, Unsplash

Dromen

Maar staan kinderen wel te popelen om zich digitaal te ontwikkelen? Wij vonden het interessant dat eens aan ze te vragen. In de Week van de Mediawijsheid bedachten we voor leerlingen een challenge om extra punten te verdienen voor het spel MediaMasters, waar ruim 7000 klassen aan meededen. We vroegen om een filmpje en bij het inleveren lieten we ze een aantal vragen beantwoorden. Ruim 3500 leerlingen vulden deze vragenlijst in. 

We vroegen onder andere waar deze kinderen heel goed in zouden willen worden. Opvallend weinig antwoorden spelen zich af in de digitale wereld. Want als kinderen dromen worden ze later heel goed in sport (60%), staan ze op een podium (18%) of zijn heel creatief (10%). Voor nog geen 5% van de dromen heb je een device nodig. Vaak wordt de indruk gewekt dat kinderen niets liever willen dan achter een scherm zitten (krijg ze er maar eens achter vandaan!). Maar hun wérkelijke interesses liggen heel ergens anders.  

Offline of online

Dat blijkt ook uit een keuzelijstje die we kinderen voorlegden, waarin we online afzetten tegen offline mogelijkheden. Een opvallend grote meerderheid koos voor de offline-variant als het om een sociale gebeurtenis ging, bijvoorbeeld buiten spelen met iemand versus Netflixen. Viel het sociale aspect weg, dan kozen meer kinderen voor de online variant, bijvoorbeeld YouTuben versus een (strip)boek lezen. Kinderen kiezen voor contact óf gemak. 

En dat is precies onze menselijke natuur. Misschien maken we ons dus wel veel te druk over het al dan niet digitale welzijn van onze kinderen en moeten we ze vooral leren dicht bij zichzelf te blijven en hun dromen na te jagen. Dan zou het wel eens vanzelf goed kunnen komen. 

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf
x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie