🔥 Nieuw Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

Taakgericht werken doe je zo!

Hoe Myndr helpt gefocust te blijven in de klas.
Myndr

Door Linda van Aalderen

Heeft jouw school al een internetfilter?

Dat kan prima samen met een Myndr-switch! Lees meer over de voor- en nadelen.

Maken jullie gebruik van meekijksoftware?

Geen enkel probleem. We leggen je graag uit waarom!

Daar zitten ze weer. Neusjes naar het bord gewend, oogjes staan afwachtend, de mondjes dicht en voorzien van een klein vriendelijk lachje. Het is stil. En als jij het woord neemt om uit te leggen wat de rekenopdracht is die ze zo gaan maken, zie je knikkende bolletjes en geïnteresseerde blikken.

Herkenbaar? Niet? Gefeliciteerd: dan heb je gewone kinderen in je klas zitten. Die wel wat hulp nodig hebben om aan hun werk te gaan én te blijven.  

Taakgericht werken stimuleren

Als leerkracht ben je de belangrijkste factor om kinderen te helpen taakgericht te kunnen werken. Je creëert de kaders (‘het is hoofdrekenen, je mag dus géén rekenmachine gebruiken’), maakt afspraken hoe ze te werk moeten gaan (‘als je klaar bent sluit je je laptop af’) en geeft feedback op het juiste moment (‘ik zie dat je het maximaal aantal tabbladen open hebt staan, knap van je’). 

Wat is taakgericht werken?

Taakgericht werken betekent dat ‘kinderen zich kunnen focussen op de opdracht die zij krijgen en dat zij rustig en geconcentreerd aan die taak werken … Orde en rust in de klas zijn hierbij onmisbaar’ en ‘om de concentratie te bevorderen, moeten er zo min mogelijk prikkels aanwezig zijn.’ 

© Linda van den Born

Wat afbreuk doet

Als een kind online voor die rekenopdracht aan het werk gaat, is het voor te stellen dat dit nogal invloed heeft op taakgericht kunnen werken. Zo is er geen rust, maar veel afleidende prikkels, zoals advertenties en banners. Ook zijn leerlingen maar één tabblad verwijderd van andere, ‘leukere’ websites dan de online rekenmethode. Dat zorgt voor onrust en staat concentratie in de weg.

Waarom Myndr helpt

Met Myndr heb je dé tool om taakgericht te kunnen werken. Want met een Myndr-switch zorg je voor heldere online kaders. Leerlingen zien immers in welke stand de knop staat en weten dus wat de bedoeling is. Ook haal je een stuk onrust weg doordat de online afleiding wegvalt. Leerlingen kúnnen eenvoudigweg niet meer online dwalen.

Creëer rust voor je leerlingen, zodat ze minder afgeleid worden en geconcentreerd aan hun taak kunnen werken. En als het af is, laat de teugels dan even lekker vieren en zie die glimlachende koppies als ze even kattenfilmpjes op Youtube mogen kijken. 

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf