Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

Zo vergroot je makkelijk de mediawijsheid van je leerlingen

Tips

Door Linda van Aalderen

Met behulp van je Myndr-switch

Ken je ze nog? De lesvoorbereidingsformulieren tijdens de opleiding? Op de minuut plande je alle onderdelen van je les in. Grote kans dat je ze nu niet meer gebruikt, maar de kern ervan is: bereid je les vóór. We laten je graag zien hoe een beetje voorbereiding kan helpen je leerlingen bewust internet op te laten gaan. 

De standen van je switch slim gebruiken

Onze switch heeft 5 standen. Zet je de switch in stand 5 dan hoeven je leerlingen niet te dealen met advertenties, malware en 18+ content. Onder deze stand hebben leerlingen wel toegang tot social media en Youtube. En wat binnen handbereik is, blijft een afleiding voor leerlingen. Leerlingen moeten echt nog léren goed met internet om te gaan. Pak het daarom slim aan en gebruik je Myndr-switch voortaan om te werken aan mediawijsheid. 

Oefenen met mediawijsheid

Net als dat je bij een verbouwing in huis eerst gaat bedenken welke materialen je nodig hebt, kun je met je leerlingen voorafgaand aan de les bedenken wat je van internet nodig hebt. En net als dat je de rest van de materialen die de bouwmarkt heeft niet óók mee naar huis neemt, laat je wat je niet van internet nodig hebt buiten de deur. 

Maak samen keuzes

Dat buiten de deur houden kun je op twee manieren doen. Je kunt er samen voor kiezen de Myndr-switch zo in te stellen dat de leerlingen alleen bij dat stuk van internet kunnen dat ze nodig hebben. Zo help je ze hun focus te houden en kunnen ze zich ongestoord richten op hun werk. Zet bijvoorbeeld tijdens de rekenles de switch op stand 1 en bij onderzoek voor een werkstuk de switch op stand 3.

Je kunt ook afspreken welke sites de leerlingen gaan gebruiken van internet. Maak samen een lijstje met sites die op dat moment nuttig zijn. De rest van internet is een no go. Zo train je ze in keuzes maken. Kritisch zijn. En afleiding negeren. Spreek met je leerlingen af dat ze het aangeven als ze merken dat ze toch afdwalen. Je kunt dan samen besluiten de switch alsnog een standje lager te zetten. Je mág als leerling om een hulpmiddel vragen!

Geef het een vervolg 

Praat met de je leerlingen over hoe het is gegaan. Lukte het ze hun aandacht op de juiste plek te houden of hebben ze toch social media bezocht? Is het ze bevallen of willen ze de volgende les anders aanpakken? Laat ze zelf met voorstellen komen. Zíj zijn degenen die zich online moeten leren redden!

Nog geen Myndr-Switch?

Laagdrempelige controle over internet kan. Vraag vandaag aan en start morgen.

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf
x

Myndr vrijblijvend proberen

Je kunt de Myndr-switch 6 weken proberen. Ben je tevreden? Dan schaf je de Switch aan en start je abonnement. Toch niet helemaal tevreden? Dan stuur je de Myndr-switch terug, zonder verdere verplichtingen!

Meer informatie