Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Zo verbetert de mediawijsheid van je leerlingen

Mediawijsheid

Door Linda van Aalderen — 1 april 2022

Leestijd: iets meer dan 4 minuten

Naar positief en gezond internetgebruik

Online zijn of niet online-zijn, dat is geen vraag meer. Iedereen is online. Ook in de klas. De vraag is wel: hóe ben je online? Hoe gaan bijvoorbeeld jouw leerlingen op school om met afleiding, verleiding, onwaarheden en de invloed en aantrekkingskracht van social media? Ze moeten leren in deze omgeving. Maar hoe lukt dat als er ondertussen van alles trekt dat hen van leren afhoudt?

Het lijkt misschien niet zo’n dringend probleem. Ze gaan toch gewoon rekenen en taal oefenen, maar dan digitaal? What’s the deal? Nou. Big deal. Uit vele onderzoeken blijkt inmiddels dat online werken nadelen met zich meebrengt. Daarom hebben je leerlingen hulp nodig om online hun werk te kunnen doen. Zonder richtlijnen en raadgevers raken ze verstrikt terwijl ze proberen te leren. Dat is niet hun schuld. Gamen onder de les is geen kwade opzet. Dat is trappen in een valkuil die ze nog niet hebben leren doorzien.

lees verder onder deze leestip

Wat je niet wilt weten over internet in de klas

Dat het onderwijs digitaliseert lijdt geen twijfel. Maar wat wel vragen oproept zijn de neveneffecten die steeds meer bekend worden. Wat bedoelen we daarmee en wat maakt het uit?

vervolg van het blog

De oplossing: een Myndr-switch

Myndr is er om het probleem van afleiding bij de bron aan te pakken. De switch houdt alle afleiding tegen die je niet wil. En als je geen afleiding de klas binnen laat, worden je leerlingen ook niet afgeleid. Logisch als wat. Je leerlingen zullen in eerste instantie flink balen van een Myndr-switch in de klas. Ze kunnen immers ineens níet meer bij die game. Maar de ervaring leert dat leerlingen op een gegeven moment ook inzien dat Myndr hen helpt om rustiger te leren. 

Dit is hoe het werkt

Met de Myndr-switch kies je elk moment wat je van internet bereikbaar maakt. Daardoor wordt de stroom informatie beperkt en is er minder afleiding. De switch heeft 5 standen. Hoe hoger de stand, hoe meer er van internet open staat. 

In stand 1 zijn alleen lesmethodes bereikbaar. Verder kunnen leerlingen nergens bij. Ook krijgen ze geen push-meldingen of advertenties te zien.

In de hogere standen is er steeds meer van internet bereikbaar. In stand 5 is uiteindelijk heel internet toegankelijk, behalve 18+ content, advertenties en malware. Hier hoeven leerlingen immers in geen geval iets mee. 

Hoe zet je de Myndr-switch in voor mediawijsheid?

Een veelgehoord argument tégen (delen van) internet blokkeren is dat leerlingen zo niet mediawijzer worden. Zodra de schooldeur dicht gaat is de bescherming weg. Hoe moeten ze dan omgaan met alles wat online op hen afkomt?

Met Myndr creëer je een basissituatie waarin je leerlingen ongestoord kunnen werken. Maar je sluit niets permanent af. Je kunt dus alles voor je leerlingen beschikbaar maken als je dat wil. En dat is meteen het grote voordeel: als jij dat wil. Je neemt dus regie over internet. Dit is een belangrijke les voor je leerlingen: het is mogelijk regie te nemen. Eerst met een switch en steeds meer vanuit henzelf. Jij bepaalt waar online je aandacht naartoe gaat. Dat bepaalt internet niet.

Zo oefen je dat

Bepaal voorafgaand aan een online les, wat eigenlijk je vraag is aan internet. Wat ga je daar doen en wat heb je daarbij nodig? Vergelijk het met een verbouwing van je huis. Voordat je naar de bouwmarkt gaat, bedenk je eerst welke materialen je nodig hebt. Zo kun je met je leerlingen voorafgaand aan een les bedenken wat ze daarbij van internet nodig hebben. En net als dat je de rest van de materialen die de bouwmarkt heeft niet óók in je winkelwagen gooit, laat je wat je niet van het internet nodig hebt voor wat het is. Daar hoef je niets mee.

Dat kun je op twee manieren doen. Met of zonder Myndr-switch.

Met Myndr-Switch

Stel de Myndr-switch zo in dat je leerlingen alleen bij dat stuk van internet kunnen dat ze nodig hebben. Zo help je ze hun focus te houden en kunnen ze zich ongestoord richten op hun werk. Zet bijvoorbeeld tijdens de rekenles de switch op stand 1 en bij onderzoek voor een werkstuk de switch op stand 3.

Zonder Myndr-switch

Spreek voor de les af welke websites de leerlingen gaan gebruiken. Maak samen een lijstje met sites die op dat moment nuttig zijn. De rest van internet is een no go. Zo train je ze in keuzes maken. Kritisch zijn. En afleiding negeren. Spreek met je leerlingen af dat ze het aangeven als ze merken dat ze toch afdwalen.

Geef het een vervolg 

Gebruik de oefening als aanleiding voor een gesprek met de klas. Lukte het om de aandacht op de juiste plek te houden of was social media of een gamesite toch niet te weerstaan? Is het ze bevallen of willen ze de volgende les anders aanpakken? Zoals je als leerkracht weet, is de motivatie het hoogst als leerlingen zelf met een voorstel komen. Op deze manier zullen ze de informatie ook actiever opslaan. Wat zijn dus hun eigen ideeën om steeds beter met internet om te gaan? Misschien willen ze deze oefening thuis eens proberen om te kijken hoe het dan werkt. Of misschien organiseren jullie een onbeperkte schermdag, waarin er geen restricties zijn. Wat merken ze dan aan wat ze en hoe ze leren op zo’n dag?

Nieuwsgierig naar Myndr?

Myndr heeft als missie leerlingen weer zelf de baas te laten zijn over hun eigen aandacht. In een wereld waarin aandacht een product is geworden, waarin techreuzen de regie hebben, is het wat ons betreft tijd voor een tegenbeweging. En met succes: 95% van de leerkrachten die Myndr gebruiken willen nooit meer zonder.

We bieden alle scholen in Nederland een mogelijkheid tot een gratis proefperiode van 6 weken. Liever eerst uitgebreide informatie? Plan een demosessie met onze expert Paul en hij legt je uit hoe Myndr past op jouw school. 

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5