Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Dat netflixen kun je wel weer vergeten

Over waarom je op school schermtijd zou moeten instellen
Kennis en onderzoek

Door Linda van Aalderen — 3 juni 2022

Leestijd: ongeveer 2 minuten

‘Hoi, ik ben Eva en ik ben 10 jaar. Dat betekent dat ik volgens de richtlijnen uh … maximaal 2 uur achter een scherm mag. Denk ik. 

Goed. Even rekenen.

2 uur 

min 15 minuten appen voor schooltijd, 

min ½ uur online rekenen op school, 

min ½ uur online taal oefenen,

min 10 minuten Jeugdjournaal kijken na de pauze, 

min 20 minuten informatie opzoeken voor thema, 

min ½ uur social als ik uit school kom, 

min ¾ uur huiswerk maken voor topo, 

dat is samen … uh … 3 uur, 

dus dan kan ik nog … uh … -1 uur netflixen

Oh.’

Het is niet alleen maar de schuld van de ouders

Over schermtijd kun je van alles lezen. Vooral dat kinderen te lang achter schermen zitten en dat dat de schuld is van de ouders. Maar er wordt nergens gerept over schermtijd op school. Dat telt blijkbaar niet mee in de berekening. En dat zou wel moeten.

Wat is schermtijd?

Schermtijd is de tijd die je doorbrengt achter een scherm, gemeten in minuten of uren. Met een scherm worden niet alleen smartphones en tablets bedoeld, maar ook tv en computerschermen. En vergeet het digibord niet.

Als je informatie zoekt over schermtijd wordt nérgens de online tijd op school hierbij betrokken. Dat is opmerkelijk. Alsof het begrip schermtijd op school niet van toepassing is. Het lijkt eerder alsof de mate van innovatie gelijk wordt gesteld met het aantal vakken dat online wordt gedaan. Terwijl daar geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor te vinden is. Sterker nog: een te lange schermtijd brengt een lijst aan negatieve effecten met zich mee. En hoe langer de schermtijd, hoe sterker die negatieve effecten. De schermtijd voor kinderen zou dus echt binnen de richtlijnen moeten blijven. En dat is allang bekend. 

© Linda van den Born

‘Ik vind dat je als school heel bewuste keuzes moet maken en ook dat je een soort schermtijd moet hebben.’ Juf Maike Douglas

‘Not my kroost’

In Silicon Valley zijn de populairste scholen schermvrij. Dat betekent dat de mensen die onze technologie ontwikkelen hun éigen kinderen daar zo ver mogelijk bij vandaan houden. Dat laat zien dat je als school op z’n allerminst kritisch moet kijken naar hoeveel en waarom je kinderen achter een scherm laat werken. En dat de reden om op een device te werken nooit kan zijn ‘omdat het er nu eenmaal is’!

Dus. Bij dezen: drie tips om schermtijd op school te verminderen

  1. Stel een maximale tijd in dat kinderen per dag online werken. Houd er rekening mee dat ze thuis ook nog een deel van hun schermtijd moeten, kunnen, willen gebruiken.
  2. Verbied mobieltjes op school. Klinkt dat rigoureus? Noem dan één goede reden wat het positief effect van mobieltjes op school is.
  3. Zorg dat je helder hebt waaróm je je leerlingen online laat werken. Wat is het doel ervan? Wat leren ze als ze die opdracht online doen?

Help ze op weg

Kinderen als Eva bestaan natuurlijk niet. Kinderen van 10 rekenen niet elke dag precies uit hoeveel ze online hebben doorgebracht en hoeveel er dan nog over blijft voor leuke dingen. En dat moet ook niet. Er is meer in het leven dan schermtijd. En juist daarom moeten we ze een spiegel voorhouden. Thuis én op school. 

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5