🔥 Nieuw Schaf Myndr aan met je NPO budget! Lees meer

Kinderen leren veel minder goed op een device dan we denken

Kennis

Door Linda van Aalderen

Heeft jouw school al een internetfilter?

Dat kan prima samen met een Myndr-switch! Lees meer over de voor- en nadelen.

Maken jullie gebruik van meekijksoftware?

Geen enkel probleem. We leggen je graag uit waarom!

‘Rekenen, taal en spelling gaan bij ons al volledig digitaal en momenteel zijn we bezig thematisch werken ook digitaal in gang te zetten. Dan kom je wel gauw op een uur of drie dat de leerlingen online aan het werk zijn.’

We weten allemaal wel dat leerlingen steeds meer op een device werken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar waarom eigenlijk? Teacher Tapp hield onlangs een poll onder leerkrachten, waarin werd gevraagd waarom ict op school wordt ingezet. Het meestgegeven antwoord: ‘omdat het er nu eenmaal is.

Allemaal aan de bak. Ik bedoel; achter het scherm.

Dat er digitale ontwikkelingen zijn en leerlingen dús met devices om moeten leren gaan, is inderdaad nu eenmaal zo. Maar wie denkt: hoe meer we leerlingen achter een device zetten, hoe beter ze zich ontwikkelen, die heeft het mis. 

Want:

  1. De online lesmethodes zijn beperkt: ze zorgen niet voor betere leerprestaties, geven een beperkt beeld van het niveau van de leerling, zijn alleen geschikt voor lage orde vaardigheden en werken met scores die voor leerlingen zo onnavolgbaar zijn dat ze kunnen blokkeren
  1. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat voor je 15e alleen nog maar typen slecht is voor de ontwikkeling van motorprogramma’s in de hersenen en dat veel achter een scherm zitten de ontwikkeling van het concentratievermogen in de weg zit én leidt tot een verhoogd risico op angst, agressie en depressie 
  1. Het veel op devices werken is zelfs niet de beste manier om beter te worden in digitale geletterdheid

De leerkracht maakt het verschil

Hoe krijgt digitaal werken dan de juiste plek op school? De sleutel daarvoor ligt bij de leerkrachten. Want zij kunnen de feedback die uit online lesmethoden komt ‘interpreteren en vertalen naar onderwijs-op-maat.’ De menselijke maat die een computer gewoonweg niet heeft, is onmisbaar bij het leren. Want leren is een proces dat veel verder gaat dan alleen een antwoord invullen op een scherm. Zélfs als het gaat om digitaal geletterd worden.

De digi-docent?

Er wordt beweerd dat de leerkracht zo rond 2035 vervangen zal zijn door robots. Dat klinkt innovatief, maar of het beter onderwijs zal opleveren valt op z’n minst te betwijfelen. Want menselijkheid is onmisbaar. Juist in een digitale wereld.

Door Linda van Myndr

Reacties

2 reacties op “Kinderen leren veel minder goed op een device dan we denken”

  1. Theo Schopmeijer schreef:

    In de post-Corona periode hebben we op school gemerkt dat er door het online ‘werken’ een diep gat is geslagen in de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Is er nog meer empirisch bewijs denkbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Probeer Myndr kosteloos uit

Proefperiode van 6 weken, daarna eenmalige aanschaf + maandelijkse kosten

Gratis proefperiode
  • Vandaag aanvragen, morgen beginnen
  • Geen aanpassingen op het netwerk
  • Geen kosten vooraf