Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Is je kind te veel online? Kijk in de spiegel! Deel 1

Over betrokken zijn bij het online leven van je kind
Opvoeding

Door Linda van Aalderen — 20 april 2022

Leestijd: ongeveer 1 minuten

‘Zit mijn dochter van 8 eenmaal achter een scherm, dan krijg ik haar er niet meer achter vandaan.’ Een herkenbare situatie voor veel ouders. De bekende (maar niet-werkende) reactie is dan al snel om, meestal boos, een abrupt einde aan het schermstaren te maken. Met een nare sfeer tot gevolg. Tijd om eens je eigen gedrag onder de loep te nemen.
‘Wat? Míjn gedrag?’ 
Ja, je las het goed: jouw gedrag. Oké dan, óns gedrag. Als ouders.

Wat is ons probleem dan?

De huidige generatie ouders is de eerst generatie die niet zelf is opgegroeid met online middelen, maar daar wel hun kinderen in groot moet brengen. We hebben alleen geen voorbeeld hierin gehad. En dus, uh… doen we maar wat. En we weigeren massaal ons hierin te laten ‘scholen’. We steken liever onze kop in het zand. Dat kan anders. We zullen aandacht moeten besteden aan het online zijn van onze kinderen en ze de weg erin wijzen. 

Blog - altijd online
©Linda van den Born

3 dingen die je moet doen om je kop uit het zand te halen

De eerste stap om je kinderen aan de hand te nemen is betrokken zijn in hun online wereld. Hoe?

  1. Zorg ervoor dat er alleen in de huiskamer devices zijn. Online speelt zich in de gezamenlijke ruimte af. Zo openbaar ís online namelijk, ook al lijkt dat, vooral voor een kind, niet zo. 
  2. Vraag geregeld hoe het die dag was online. Vergeet niet dat een deel van het sociale leven zich online afspeelt. Vragen naar hoe het online was, is vragen naar hoe het met het sociale leven gaat. 
  3. Vraag of je kind je zijn/haar favoriete game wil laten zien en speel zelf ook een level. Het is hun belevingswereld, dus ga erin mee als je ze wilt begrijpen! 

Digitale grond onder de voeten

Op deze manier bouw je aan een basis om je digitale opvoeding op te bouwen. En hoe jonger je kinderen zijn als je die basis neerzet, hoe beter. Maak het gewoon om het over online ervaringen te hebben. Dan voelt je kind ook de ruimte bij je aan te kloppen als er iets vervelends voorvalt. 

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5