Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Kinderen, wat doen we met Tiktok?

Wat je als leerkracht moet weten over TikTok
Kennis en onderzoek

Door Linda van Aalderen — 8 juli 2022

Leestijd: ongeveer 2 minuten

Tiktok. Iedereen zit erop, hartstikke leuk. Dus jij maakt een filmpje met je klas en post die op je TikTok-account. Al je leerlingen liken het vanaf hun eigen account. Dikke hit. Helemaal goed.

Wat? Niet? Wat dan?

Nou. Allereerst hebben je leerlingen helemaal geen eigen account, want de minimale leeftijd is 13 jaar. Daarbij ben je strafbaar als je zonder toestemming beelden van anderen online zet. En uit vele rapportages blijkt dat TikTok nou niet bepaald een held is wat betreft privacy. Dus.

Wat is TikTok eigenlijk?

TikTok is een platform waar je korte filmpjes kunt delen. De meeste mensen kennen het van meiden die dansjes opnemen en van leuke effecten voorzien. Maar met ondertussen meer dan een miljard gebruikers wereldwijd, is alle denkbare content beschikbaar. TikTok is vooral populair onder jonge gebruikers.

Wat is er leuk aan TikTok?

TikTok is niet voor niets zo groot. Een aantal redenen: filmpjes kijken op zich is al heel aantrekkelijk; er zijn veel grote namen op TikTok te vinden zoals Ariana Grande, Will Smith, Zach King en Nikki Tutorials; er is inspiratie voor welke hobby of interesse dan ook; je vindt er allerlei influencers als Meisje Djamila of Markie; je kunt makkelijk zelf content maken en die posten én je vindt op elk gebied wel soortgenoten, zoals boekenwurmen via #BookTok of collega’s als Meester Jesper of Juf Joyce.

Waarom is er dan gedoe over TikTok?

TikTok is van alle social media het meest negatief in het nieuws. Allereerst is er argwaan omdat het moederbedrijf Bytedance Chinees is. Chinezen hebben andere ideeën over privacy en ook over hoe eerlijk je daarover bent. Zo blijkt constant dat Bytedance gegevens van gebruikers opslaat. Deze persoons- en locatiegegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om relevante advertenties te tonen. Ook aan kinderen. Wat TikTok verder met deze gegevens doet, is niet duidelijk. In meerdere landen is TikTok inmiddels verboden (geweest) en ook in Amerika probeert men TikTok te bannen.

Verder is TikTok door zijn mega-geavanceerde algoritme ontzettend verslavend. Het weet je telkens precies dát volgende filmpje te laten zien waardoor je blijft kijken. Veel gebruikers brengen meerdere uren per dag door op TikTok. Inmiddels biedt TikTok de mogelijkheid een waarschuwing aan te zetten als je meer dan 100 minuten online bent. Maar ondanks die optie lijkt TikTok een van de oorzaken te zijn dat kinderen steeds minder buiten spelen

Waar moet je rekening mee houden als leerkracht?

  1. Allereerst: promoot TikTok niet. Officieel ligt de leeftijdsgrens voor TikTok-gebruikers op 13 jaar. Het is aan de ouders of ze die grens aanhouden of niet. Dat veel kinderen op TikTok zitten is geen argument om dat te negeren.
  1. Houd rekening met de privacy van kinderen. Post dus zelf nooit iets op TikTok waar je leerlingen op te zien zijn zonder nadrukkelijk toestemming te hebben. Als je leerlingen ook accounts hebben, wees dan voorzichtig met liken van hun video’s. Want als jij in jouw vlogs vertelt over je school en je klas, waar die staat enzovoort en je liked een leerling, dan is die leerling makkelijk te koppelen aan de gegevens die jij deelt. Stimuleer je leerlingen dan ook om hun account privé te houden. 
  1. Op TikTok gaan soms gevaarlijke challenges rond. Heb je in de gaten dat er een hype gaande is, bespreek dit dan met je leerlingen. Vertel ze waarom het aantrekkelijk, maar tegelijk gevaarlijk is om mee te doen. Verzin samen zelf ter plekke een leuke challenge om op school of thuis te doen!

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5