Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Doe de smartphonechallenge met je leerlingen! 

Wat gaan jullie doen met meer vrije tijd?
Onderwijs

Door Linda van Aalderen — 9 februari 2024

Leestijd: circa 2 minuten

In de midden- en bovenbouw hebben de meeste leerlingen een eigen smartphone. En de meeste meesters en juffen ook. We dagen jullie uit jullie schermtijd aan te pakken! Want kinderen én volwassenen zitten vaak veel meer op hun smartphone dan ze door hebben. Én dan ze eigenlijk zouden willen. 

Waarom is die smartphone zo verslavend?

Eén van de verslavende elementen van smartphones is dat ze gericht zijn op het ontwikkelen van gewoontes. En gewoontes gaan vanzelf. Je denkt niet meer na voor je je telefoon erbij pakt. Je bent je niet meer bewust dat je whattsapp opent. Juist omdat alles vanzelf gaat, heb je niet in de gaten hoeveel tijd het inneemt. Tijd die je ook ergens anders aan zou kunnen besteden. 

Verander je gewoonte

Deze les voor de midden- en bovenbouw gaat jullie helpen weer bewust te maken wat onbewust is geworden, zodat je kunt kiezen wat je met je tijd wil doen. Wees niet bang: je hoeft je niet in te schrijven voor een digitale detox van een maand. Je gaat doen wat je zelf wil. 

Aan de slag!

Deel 1: Breng je schermtijd in kaart

  • Schrijf op hoeveel uur jij denkt dat je gemiddeld per dag op je telefoon zit. 
  • Noteer vervolgens een week lang iedere dag je schermtijd. Schrijf ook op aan welke apps je deze tijd besteedt. (Tip: Je vindt je schermtijd onder ‘digitaal welzijn’ bij je apps). 
  • Tel na een week al je schermtijd bij elkaar op. Bereken vervolgens je gemiddelde schermtijd per dag. 
  • Bespreek na een week in de klas jullie gemiddelde schermtijd. Klopt het met wat je zelf verwacht had? Viel het mee of tegen? Aan welke app heb je het meeste tijd besteed? 
  • Wat zou je in de totale schermtijd van een week ook kunnen doen?

Deel 2: Bepaal wat je wil

  • Bepaal voor jezelf hoeveel schermtijd je eigenlijk zou willen. Hoeveel tijd wil jij maximaal per dag aan je smartphone besteden? Wat is een haalbaar doel? Waar voel je je goed bij? Dit verschilt dus per persoon! 
  • Wat ga je doen in de tijd die je dan overhoudt? Sport? Een hobby? Buiten spelen? Iets nieuws leren? Lanterfanten? Schrijf je doel op!

Deel 3: Ga naar je streeftijd

  • Hoe ga je die wens realiseren? Met deze 5 tips!

5 begintips om je te helpen herinneren dat je minder op je telefoon wil zitten:

Deze tips komen van ‘uitfluencer’ Benthe van Meggelen. Zat van te veel uren scrollen besloot ze in actie te komen. Ze begon OnButOff, een platform om mensen te inspireren anders met hun telefoon om te gaan. Bekijk haar verhaal en tips & challenges.

  • Zet de meldingen van al je apps uit (via ‘instellingen’ – ‘apps en meldingen’).
  • Zet je schermtijd op je achtergrond (via ‘widgets’ – ‘schermtijd aan’).
  • Verplaats je apps eens in de zoveel tijd – zo onderbreek je je automatisme – en haal je apps van je beginscherm (beide via de app-icoontjes op je beginscherm).
  • Stel een achtergrond in die je helpt herinneren dat je minder schermtijd wil. Laat de leerlingen een achtergrond tekenen, deze fotograferen en als achtergrond van hun smartphone instellen. Of gebruik een voorbeeld van OnButOff  
  • Doe met de hele klas een zondag-challenge! Plan een zondag waarop jullie allemaal een hele zondag onder een afgesproken schermtijd blijven. Bepaal samen hoeveel tijd dat is. 1 uur? 2 uur? Helemaal niets? Het is aan jullie!

Deel 4: Evalueer

  • Bespreek na een week hoe het is gegaan. Lukte het om bij de dagelijkse schermtijd te blijven? Werd je bewuster door de instellingen die je hebt gedaan? Heb je andere dingen gedaan doordat je minder op je telefoon zat? Hoe voelde dat? Had je het gevoel iets te missen? Wat zou je vol willen houden? Hoe zouden klasgenoten daarbij kunnen helpen?

Succes!

De missie van Myndr

Myndr wil een bijdrage leveren aan het bewust omgaan met digitale middelen. We zijn niet tegen digitale middelen, wel tegen ondoordacht gebruik ervan. Of zelfs misbruik. In onze missie zoeken we constant samenwerkingen om krachten te bundelen, zoals met OnButOff. Ook een idee voor samenwerking? Neem vooral contact op, we wachten op je!

lees verder onder deze leestips

‘Blokkeer jij websites? Vertrouw je je leerlingen soms niet?’

Websites blokkeren, is dat nou wel zo’n goed idee? Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom kinderen op heel het internet moeten kunnen. Benieuwd waarom wij juist voor het filteren van internet zijn? Dan is dit blog voor jou.

Meekijksoftware. Een veelgebruikte maar dubieuze oplossing voor afleiding op internet. 

Raken je leerlingen afgeleid tijdens online werken? Standaard wordt meekijksoftware als oplossing aangeboden. Maar wat doen deze programma’s eigenlijk?

Vier oplossingen voor digitale afleiding

Hoe kan je online afleiding in de klas voorkomen? Alle oplossingen op een rijtje!

vervolg van het blog

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5