Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

Pak je rekenboek maar. En vergeet je jas niet.

3 voordelen van buiten lesgeven
Onderwijs

Door Linda van Aalderen — 31 maart 2023

Leestijd: iets meer dan 2 minuten

Bij Lieke (9) uit Zwolle staan sinds kort vier kookwekkers op het bureau van de juf. Vaak zijn er twee weg. Met de bijbehorende plankjes. In dat geval zijn twee leerlingen buiten op het plein hun reken- of taalwerkje aan het doen.

‘Bij een vergadering van de leerlingenraad zei ik dat ik eigenlijk wel meer buiten wilde werken’, vertelt Lieke. ‘En er waren meer kinderen die dat leuk leek. We hebben toen samen bedacht hoe dat zou kunnen. Toen we het aan de directrice vertelden, vond zij het goed. Dus nu mogen we elke dag een werkperiode op het plein werken.’

Die directrice snapt het

Kinderen komen steeds minder buiten. Daar spelen verschillende factoren in mee. Zo geeft een deel van de kinderen zelf aan dat ze niet genoeg tijd hebben om buiten te spelen of dat er geen (veilige) speelplek in de buurt is. Daarnaast speelt mee dat kinderen steeds meer tijd achter een scherm doorbrengen. En deze factoren spelen soms ook op school.

Naar buiten is zó goed

Er zijn oneindig veel bronnen en onderzoeken die laten zien dat buiten zijn goed is voor kinderen. Ook op school heeft dit zijn uitwerking.

3 voordelen van buiten zijn voor kinderen:

  1. Het is gezond. Zowel mentaal als fysiek. Kinderen die meer buiten zijn zijn gezonder, vrolijker, socialer en weerbaarder. Ze hebben bijvoorbeeld minder kans op obesitas, hun ogen ontwikkelen beter, ze durven meer, ze zijn energieker en ze worden nieuwsgieriger.
  2. Als kinderen buiten zijn geweest, kunnen zij zich beter concentreren en taakgerichter aan het werk.
  3. Als kinderen langere tijd achter een scherm hebben gewerkt, brengt dat negatieve effecten met zich mee, zoals verminderde communicatieve en sociale vaardigheden. In de natuur zijn neutraliseert deze effecten

lees verder onder deze leestips

‘Blokkeer jij websites? Vertrouw je je leerlingen soms niet?’

Websites blokkeren, is dat nou wel zo’n goed idee? Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom kinderen op heel het internet moeten kunnen. Benieuwd waarom wij juist voor het filteren van internet zijn? Dan is dit blog voor jou.

Meekijksoftware. Een veelgebruikte maar dubieuze oplossing voor afleiding op internet. 

Raken je leerlingen afgeleid tijdens online werken? Standaard wordt meekijksoftware als oplossing aangeboden. Maar wat doen deze programma’s eigenlijk?

Doe de smartphonechallenge met je leerlingen! 

Zijn jouw leerlingen veel tijd kwijt aan hun smartphone? En hoe zit dat eigenlijk met jezelf? Breng het in kaart met deze challenge en ga de uitdaging aan jullie tijd meer te gebruiken zoals jullie zelf willen!

vervolg van het blog

Buiten les geven

Kinderen én leerkrachten geven aan dat ze graag meer buiten les zouden willen. Je kunt natuurlijk met de hele klas naar buiten om daar les te geven, maar dat is niet altijd haalbaar. Het voorbeeld van Lieke laat zien, dat dat ook niet altijd nodig is. Leerlingen kunnen ook zélf naar buiten gaan.

Hoe pak je dat aan?

Lieke legt het uit: ‘Op het bureau van de juf staan dus vier kookwekkers en er liggen buitenplankjes. Die zijn op om te kunnen schrijven. Er mogen twee kinderen tegelijk naar buiten. Ze pakken allebei twee kookwekkers en zetten die op 20 minuten. Dan leggen ze één kookwekker op hun tafeltje en de andere nemen ze mee naar buiten. Dan weet de juf precies wie er buiten is en wanneer die terugkomt. En dan kun je dus lekker 20 minuten buiten werken! Je moet wel zorgen dat je je taak afmaakt, anders mag je de volgende keer niet meer en dat is superjammer!’

Buitenlesdag

Wel met de hele klas naar buiten en inspiratie nodig? Onze partner Jantje Beton organiseert elk jaar* de Buitenlesdag, waar steeds meer scholen aan meedoen. Het streven is dat buitenles een structureel onderdeel van het lesprogramma wordt. Voorbeeldlessen en ideeën voor aanpak vind je op www.buitenlesdag.nl 

*In 2023 was dit voor het laatst.

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5