Geheel vrijblijvend Myndr proberen? In een paar klikken geregeld!

De voordelen van offline lesgeven

Onderwijs

Door Linda van Aalderen — 7 september 2022

Leestijd: circa 2 minuten

Als oma naar een verzorgingstehuis gaat moet het huis leeg. Bij het opruimen komen op een gegeven moment de breinaalden boven water. Opvallend aan die breinaalden is dat er een paar tussen zitten met verbogen puntjes. Ik zie het voor me: de dag dat oma weer steken op wilde zetten en door het huis heen riep: wie heeft er verdorie mijn breinaalden gebruikt om een gaatje in de muur te purren/een knikker uit een houtnerf te prutsen/het slot van de wc open te krijgen?!

Als je iets gebruikt waar het niet voor bedoeld is, vervorm je de boel. Zo is het ook met verschillende manieren van lesgeven. Als je bijvoorbeeld online lesmethoden inzet zonder na te denken of het past bij wat je wilt bereiken, dan sla je de plank mis. 

Het gaat om de balans zoeken en het juiste gereedschap voor de juiste les te gebruiken. De voordelen van online lesmethoden horen we vaak voorbij komen (al worden sommige van die voordelen ook in twijfel getrokken), daarom een lijstje met de voordelen van offline lesgeven. Zodat jij meer zicht hebt op het inzetten ervan op het juiste moment. 

Praktische voordelen

Een inkoppertje: als je offline lesgeeft heb je de les zelf in de hand en ben je niet afhankelijk van wapperende wifi, onbereikbare websites of leerlingen die om onverklaarbare redenen niet kunnen inloggen.

Wat op school vaak over het hoofd wordt gezien, maar wel van belang is: kinderen zitten elke dag massaal over de geadviseerde schermtijd heen. En dat gebeurt dus niet alleen thuis. Bewust kiezen voor offline werken, zorgt ervoor dat je bijdraagt aan gezondere schermtijd voor kinderen.

Je kunt af en toe zelfs een hele dag offline inplannen. Deelnemers aan de Offline Dag voor Scholen merkten dat zij veel beter door hadden hoeveel ruimte online-zijn inneemt. Als je tijdens een offline dag afstand neemt, zie je beter wat internet is en doet. En dat kan je helpen keuzes te maken.

Voordelen voor het leren 

Online wordt een constante strijd om je aandacht gevoerd. Pop-ups, reclames en notificaties maken immers dat je doorlopend je focus kwijtraakt. En voor leerlingen komen daar ook nog de verleiding van games, social media en chatboxen bij. Zijn de laptops dicht en de smartphones uit beeld, dan neemt de concentratie en de rust toe.

En daarnaast: als leerkracht heb je je aandacht in de klas in plaats van op je eigen scherm als je offline lesgeeft. Als iemand dan is afgeleid heb je het veel sneller in de gaten.

Ervaren doe je offline

Hoe weet je hoe gas ruikt? Hoe ervaar je de grootte van een vierkante meter? Hoe weet je het verschil tussen karton en papier? Dat zijn dingen die je alleen maar offline kan leren. In de tastbare wereld van voelen en ervaren. 

Ook lezen en schrijven hoort daarbij. Lezen vanaf papier leidt tot betere leerprestaties en schrijven zet veel meer motorische processen in gang dan typen. In plaats van het herhalen van een enkele handeling (drukken op een knopje), wordt bij schrijven een scala aan hersenactiviteiten in gang gezet, want elke letter is weer anders. 

Socialer

Tot slot: offline werken stimuleert samenwerking tussen leerlingen en ze ervaren veel meer echt contact met elkaar. Logisch: ze zitten immers niet op hun digitale eilandje.

Jij weet het beter

Zoals een breinaald verbuigt als je hem ergens voor gebruikt wat niet de bedoeling is, zo kan alles wat je als leerkracht inzet vervormen als je het niet doordacht inzet. Laat je dus altijd goed informeren, ook bij iets nieuws, of het werkelijk goed is voor het leren van je leerlingen en zo ja: hoe en wanneer. Want ontwikkelaars zullen alle positieve aspecten van hun product naar voren halen en uitvergroten, maar jij staat voor de klas en jij weet dus wat werkt voor je leerlingen. En daar gaat het om. 

Wil je een keer een hele dag offline? Vraag ons gratis werkboek Dagje Uit aan en je hebt genoeg inspiratie om je online lessen te vervangen!

Door Linda van Myndr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  • Video 1
  • Video 2
  • Video 3
  • Video 4
  • Video 5